Kommunikationer i Rom

Rom har två internationella flygplatser, ett välutvecklat tågnätverk och dessutom en hamn där många lyxkryssare lägger till – det är inte svårt att ta sig till Rom. Det är lika enkelt med bil eller buss, eftersom att det gamla ordstävet verkar stämma: ”alla vägar leder till Rom”.

Att ta sig runt inne i själva staden är inte så svårt heller, men det kan bli nog så dyrt om det inte görs på rätt sätt. Att köra bil i Rom som svensk (eller icke-italiernare) är inte en speciellt bra idé.

Italienarna kör lite som de vill och löser de svåra trafikstockningarna och köerna genom att helt enkelt rucka lite på trafikreglerna. Då är det bättre att ta en taxi, även om de är lite dyra – innanför murarna (centrala Rom) kostar en resa oftast runt tio euro. Taxi är därmed inte billigaste sättet, men det är smidigt och går relativt snabbt trots den tunga trafiken.

Bussen, spårvagnen och tunnelbanan har alla samma biljetter. Dessa biljetter finns att köpa i tobaksaffärer (Tabacchi, håll utkik efter ett stor ”T” på en affär) och de kostar en euro och har en returtid på 75 minuter. Det finns heldagsbiljetter att köpa, dessa kostar fyra euro och håller fram till midnatt samma dag. Det finns även månads- och årskort men dessa är sällan aktuella för turister och besökare till staden.

Bussen är ett pålitligt transportmedel i Rom, och dessutom inte speciellt dyrt. Det är ett av de bästa sätten att ta sig runt i storstaden på.

Spårvagnen är ganska mysig att åka med och det är lite roligare än bussen – mest eftersom det är lite annorlunda. Tiden mellan avgångarna är inte lika bra som bussarna och spårvagnarna håller sig mest runt det historiska centrat i mitten av staden.

Tunnelbanan är väldigt punktlig, och snabb, men det är väldigt begränsat med vart man kan åka jämfört med andra färdmedel.

Alla turister som någonsin besökt Rom är överrens om att det absolut bästa sättet att ta sig fram i staden är att promenera. Det är ett utmärkt sätt att se staden i ett makligt tempo, man får lite motion, och det är ett otroligt flexibelt sätt att färdas på.

Den som går runt i Rom kan stanna när han/hon vill och ta en kaffe eller glass, eller titta in i en butik – eller stanna till utanför någon av de många sevärdheterna som finns här.