Kommunikationer i Rom – tips & info inför resan

Kommunikationerna i Rom är för det mesta goda och lätta att förstå sig på. Välj bland annat på klassiker som tunnelbana, buss eller spårvagn när du ska ta dig till nästa sevärdhet.

Resa i Rom.

Rom har två internationella flygplatser, ett välutvecklat tågnätverk och dessutom en hamn där många lyxkryssare lägger till. Summa summarum: Alla vägar bär till Rom. Men hur är det egentligen med kommunikationerna i Rom när man väl är på plats i staden?

I den här guiden förklarar vi hur du lättast tar dig runt i Rom.

Fem olika transportmedel

Kommunikationer i Rom finns det gott om och att ta sig mellan Roms olika stadsdelar eller sevärdheter är egentligen inte så svårt. Främst finns det fem sätt att ta sig runt på: bil, taxi, tunnelbana, buss och spårvagn. Vilket transportmedel som fungerar bäst beror förstås på vad du föredrar (och på vädret) men också på vilken sevärdhet du är sugen på.

Åka bil

Att åka bil i Rom kanske låter som en bra idé: Det finns vägar och du kanske har en bil – så varför inte bara bilsemestra till Rom? Dessutom finns det förstås inga tider att passa, du styr själv över rutten och du tar dig till vilken sevärdhet som helst.

Men att åka bil i Rom är faktiskt inte en särskilt bra idé om man inte är van vid det hetsiga, sydeuropeiska sättet att köra bil på.

Du kanske trodde att det var en skröna, men bilkaoset i Rom är en sanning. Det är lätt att hitta i Rom men det kan bli nog så dyrt om det inte görs på rätt sätt. Italienarna kör generellt sett lite som de vill och löser de svåra trafikstockningarna genom att, helt enkelt, rucka lite på trafikreglerna, något som lätt slutar illa om man inte är van och uppmärksam.

Rom kräver sin förare men om du känner att du är den kan bilen vara ett fullgott transportmedel. Annars rekommenderar vi något av de följande fyra alternativen.

Taxi

Kanske lite bökigt för vissa och kanske lite omysigt för andra, men taxi är ett bra färdmedel i Rom – om man har råd. Särskilt innanför murarna, i centrala Rom, kostar en resa runt (oftast drygt) tio euro.

Bortsett från priset är taxi ett smidigt sätt att ta sig runt i Rom. Det går även relativt fort från punkt A till punkt B, trots tung och hetsig trafik. Det är inte heller nödvändigt att dricksa chauffören i Rom, det brukar räcka med att runda upp till närmsta euro.

Dessutom hittar taxichaufförerna väldigt ofta till alla platser du kan tänkas vilja besöka – även de undangömda. Ta det mystiska nyckelhålet på Aventinen som exempel. På grund av sin undangömda position kan det vara svårt att hitta som turist medan du med en taxi blir avsläppt precis utanför.

Och visst kan det vara skönt att hoppa in i en taxi med alla kassar efter en heldags shoppingtur?

Tunnelbana

Tunnelbanan är kanske det smidigaste sättet att ta sig runt i Rom på. Den är punktlig och snabb men kommer inte alltid supernära vissa sevärdheter, eftersom att den naturligtvis är begränsad till de olika tunnelbanestationerna.

Tunnelbanesystemet i Rom är välutvecklat och når åtminstone ut till många av de viktigaste platserna i Rom. Bland annat är tunnelbanan ett smidigt sätt att komma nära Colosseum, Forum Romanum, PalatinenVatikanen och Vatikanmuseerna.

Buss

Buss är ännu ett pålitligt transportmedel i Rom, dessutom är det inte speciellt dyrt. Det är ett av de bästa sätten att ta sig runt i storstaden på. Busslinjerna är många och hållplatserna i särskilt de centrala delarna av Rom ligger tätt, vilket gör att du kan komma riktigt nära din slutdestination.

Bussen kan egentligen ta dig nära alla sevärdheter i Rom, bland andra Fontana di Trevi, Spanska trappan och Pantheon. Dessutom är det trevligt att kunna spana ut över staden samtidigt som man tar sig till dagens äventyr.

Spårvagn

Spårvagnen är ganska mysig att åka med i Rom – och lite roligare än bussen. Spårvagnen är det alternativ som bland annat tar dig närmast Peterskyrkan av alla transportmedel (med eventuellt undantag för taxi).

Problemet med spårvagnen är tudelat. Dels är tiden mellan avgångarna inte lika bra som för buss och tunnelbana. Dels är hållplatserna inte lika utspridda som de tidigare alternativen. Det gör att det ibland är svårt att överhuvudtaget hitta till en bra hållplats, vilket kan sega ner resan onödigt mycket.

Spårvagnarna håller sig mest runt det historiska centrat, i mitten av staden, så om du befinner dig där är det här ett bra, billigt och mysigt transportmedel att utnyttja.

Köpa biljetter till tunnelbana, buss eller spårvagn

Någonting som vi uppskattar med Rom är att tunnelbanan, bussen och spårvagnen alla tre har samma biljetter. En biljett till tunnelbanan gäller alltså även på bussen och på spårvagnen och att köpa dem är riktigt smidigt. Dessa biljetter finns bland annat att köpa i tobaksaffärer som kallas tabacchi (håll utkik efter ett stort ”T”) och säljs i flera utföranden.

Det finns enkelbiljetter, heldagsbiljetter (som dock inte håller 24h utan till midnatt samma dag) samt månads- och årskort. De två senare alternativen brukar förstås sällan vara aktuella för Roms besökare men ska du stanna en längre tid är ett sådant kort att rekommendera.

För den som vill satsa på en riktig turistresa finns det även hop-on-hop-off-bussar att utnyttja. Välj på biljetter som gäller antingen 24 eller 48 timmar och där fria resor ingår. Med ett inkluderat Rome City Pass får du även gratis inträde till flera av Roms sevärdheter.

» Boka biljett till hop-on-hop-off-buss med guidad tur på Colosseum och köföreträde.

» Boka biljett till Omina Rome City Pass med fria inträden och tillgång till hop-on-hop-off-bussar.

Rom är en utmärkt plats att njuta på. Se därför till att ha god marginal när du ska resa, så att du kan strosa runt och kanske hinna ta en kaffe eller en glass som du kan mumsa på medan du väntar på transport.

(Senast uppdaterad 2020-01-28.)