Fontana di Trevi – den grandiosa fontänen i Rom

Fontana di Trevi är en av världens mest kända fontäner. Denna extravaganta konstruktion lockar till sig besökare från hela världen – särskilt om natten när den blir lite extra magisk. [Uppdaterad 2022-05-09]

Fontana di Trevi i Rom.

Fontana di Trevi är den grandiosa fontänbyggnaden som ligger på torget med samma namn: Piazza di Trevi.

Fontänen är en given sevärdhet för det förälskade paret, tack vare den unika atmosfären. Och om man tycker att den är vacker och intressant under dagtid, kommer man att älska den när mörkret faller.

Fontana di Trevi – ingen vanlig fontän

Fontänen består av en enorm bassäng med turkost, nästan lysande vatten. Ur vattnet stiger en klippformation på vilken skulpturer föreställande olika vattenväsen sitter. Vattnet rinner bland annat från olika hål i själva klipporna, vilket ger fontänen en sällsamt levande känsla.

Till skillnad från andra fontäner, där skulpturen ofta sitter i mitten på bassängen, står Fontana di Trevis fontändekoration i bassängens bakre del med en, så kallad, skärmfasad. Skärmfasaden är utformad som en triumfbåge med en nisch.

Det gör att det inte riktigt finns någon baksida på fontänen och att de tre återstående sidorna mer eller mindre blir till en åskådarplats för besökare att betrakta skådespelet på fontänen.

» Boka en rundtur i Rom där fontäner och torg står i fokus

Oförglömliga filmscener

Men det här är inte bara en magnifik fontän, den har också varit föremål för en av de största och mest kända filmscenerna i världshistorien.

Den svenska skådespelaren och tidigare Fröken Sverige, Anita Ekberg, var en av anledningarna till att Fontana di Trevi sattes på kartan. Under inspelningen av den kända filmen La Dolce Vita utförde Anita den ikoniska scenen där hon badade i Fontana di Trevi, tillsammans med Marcello Mastroianni.

Detta fontänbad är bland de kändaste scenerna i filmhistorien. Det är därför inte konstigt att det runtomkring fontänen står stånd med mängder av affischer och målningar som avbildar just den händelsen.

Filmen i sig var en riktig succé, men också något utav en skandal. La Dolce Vita betyder ungefär det ljuva livet, vilket var precis tvärtemot vad regissören Federico Fellinis ville få fram med sin film. Han ville att publiken skulle få en känsla av rotlöshet och att filmen bland annat skulle spela på utanförskap.

Men så blev det alltså inte och idag står La Dolce Vita fast som en symbol för det eleganta och rika 1960-talets Italien.

» Boka en guidad tur genom Rom i skymningen, till bland annat Fontana di Trevi

Inget man vill bada i

Men trots Anita Ekbergs omtalade badscen är det egentligen ingen bra idé att bada i fontänen. Dels är det förbjudet och dels är vattnet inte så fräscht.

Fontänen är gammal, den ritades av Giovanni Lorenzo Bernini år 1640. Det var även runt år 1640 som grunden till fontänen anlades – men det skulle dröja ända till år 1736 innan den stod helt klar. Sedan dess har den stått stadigt och drar till sig många besökare varje år.

Alla gamla fontäner i Rom – och det finns några stycken, ta fontänen vid Spanska trappan som exempel – tar sitt vatten från akvedukter och källor som ligger gömda under staden. Vattnet som rinner in i Fontana di Trevi är exempelvis från en över 2000 år gammal akvedukt som heter Aqua Virgo.

En unik upplevelse

I Rom finns många fontäner men Fontana di Trevi är tveklöst en av de mest kända – och mest populära. Fontänen är ett populärt utflyktsmål, särskilt under kvällstid. Risken är därför stor att man får dela plats med en hel del andra besökare.

När mörkret faller händer nämligen någonting magiskt med fontänen. Ljus och skuggor samspelar för att få fontänen att verka förtrollad. Det är förstås även en av anledningarna till att Anita Ekbergs berömda scen spelades in just på kvällen.

Upplevelsen är helt unik och vi rekommenderar dig verkligen att gå hit.

» Boka rundvandring i Rom (bland annat Fontana di Trevi) i solnedgången

Kasta i ett mynt mellan tre vägar

Det som fontänen är mest känd för handlar dock varken om en filminspelning från 1960 eller att den är så gammal. Nej, mest känd är den för den gamla sägnen att om man slänger ett mynt i dess vatten, innebär det att man kommer att komma tillbaka till Rom någon dag.

Namnet Fontana di Trevi kommer sig av att platsen ligger på en gång i tiden hade tre gator som korsades över sig. Ordet trevi härstammar från trivio, som betyder just tre gator.

» Guidad tur av Rom i solnedgången där ni får kasta mynt i Fontana di Trevi

Besöka Fontana di Trevi

För att besöka Fontana di Trevi behövs ingen biljett. Det gör förstås också att sevärdheten har många besökare och att det kan bli rätt trångt – särskilt på kvällen.

Med en guidad tur får du ut det mesta av upplevelsen och har såklart även möjlighet att ställa alla dina frågor.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du slipper onödigt trassel.

Här finns ett urval av populära utflykter, biljetter och turer där Fontana di Trevi ingår: