Fontana di Trevi

Rom är sannerligen vattnets stad – det finns mängder av fontäner som alla tar sitt vatten från akvedukter eller källor som ligger under staden. Fontana di Trevi är det självklara resmålet för det förälskade paret, och om man tycker den är vacker och intressant under dagtid – vänta bara tills mörkret faller!

Upplevelsen är helt unik, och ljus och skuggor samspelar för att få fontänen att verka förtrollad. Den svenska skådespelerskan Anita Ekberg badade i den år 1960 i filmen La Dolce Vita – och även om det ser inbjudande ut så är det ingen bra idé.

Fontänen är gammal, den ritades av Giovanni Lorenzo Bernini redan år 1640. Grunden lades vid den tiden också – men det skulle dröja ända till år 1736 innan den stod helt klar. Namnet Fontana di Trevi kommer sig av att vid platsen låg en gång tre gator som korsades – ordet trevi kommer sig av trivio som betyder just ”tre gator”.

Vattnet i fontänen kommer sig av en över två tusen år gammal akvedukt. Men det som Fontana di Trevi kanske är mest känd för är den gamla sägnen att om man slänger en slant i fontänen så innebär det att man kommer att komma tillbaka igen till Rom en dag.

Tänk på att fontänen är ett väldigt populärt utflyktsmål, speciellt på kvällen, så risken är stor att man får dela platsen med en hel del andra turister.

via delle Muratte, 9 00187 roma, Italy