Forum Romanum – ruinerna av det romerska imperiet

Forum Romanum, det romerska torget som också är en av Roms mest kända platser. Besök ruinerna av vad som en gång i tiden var ett viktigt centrum för politik, affärer och handel, i det antika Rom. [Uppdaterad 2022-05-09]

Forum Romanum i Rom

Forum Romanum var som ett bultande hjärta i romarriket. På torget diskuterade romarna politik, viktiga affärsavtal, religion och filosofi. Det här var även platsen där viktiga beslut om rikets framtid blev tagna.

Idag är allt som finns kvar ruiner, men platsen har behållit den historiska atmosfären. De äldsta delarna av torget dateras till runt 500 år före vår tideräkning, vilket innebär att Forum Romanum uppskattas vara drygt 2520 år gammalt.

Från sankmark till en kejsarnas kamp

Platsen Forum Romanum idag står på var från början sankmark. För att överhuvudtaget kunna bygga torget behövde man därför först dränera platsen. Därefter, när allt var torrt och byggfärdigt, började byggnader byggas, rivas och byggas igen.

Anledningen var att de romerska kejsarna försökte överglänsa varandra, vartefter de steg till tronen. Så om den förre kejsaren hade gjort ett bidrag till Forum Romanum såg den nya kejsaren det som en självklarhet att också han låta bygga någonting på platsen – bättre än den förra, såklart.

De kejsare som gjorde störst intryck på det romerska torget är också de mest omtalade: Julius Ceasar och kejsar Augustus.

» Boka guidad tur av Forum Romanum, Colosseum och Palatinen

Att Forum Romanum är en extra häftig platsm beror förstås på att den utgjorde en central del i romarrikets storhetstid.

När romarriket var som störst täckte det större delen av Europa med en imponerande yta på över fem miljoner kvadratkilometer. Inget centraliserat rike har någonsin varit så stort i Europa sedan dess.

Besöka Forum Romanum

Trots att stora delar av sevärdheten ligger i ruiner är det också mycket som fortfarande står kvar. Undersök bland annat triumfbågar, tempel och kolonner när du strosar runt här.

Området upptäcks bäst med en guide, inte minst eftersom att området är så stort att det är svårt att veta var man ska börja, och vad man ska ta fasta på.

Med en guide får du dessutom tillfälle att ställa alla dina frågor och du behöver inte en guidebok för att hitta till sevärdhetens olika höjdpunkter. Här finns en av de bästa guidade turerna med höga betyg från tidigare deltagare

Hur tar jag mig till Forum Romanum?

Forum Romanum ligger precis vid Colosseum, på dess västra sida, och norr om Palatinen. Det gör att sevärdheten är perfekt att besöka i samband med Colosseum och Palatinen.

Väljer du att åka med buss finns två alternativ. Antingen tar du dig till busshållplatsen Fori Imperali med linje 85 eller 87, eller så tar du dig till Colosseum. Till Colosseum går fler bussar (välj mellan 51, 75, 85, 87, 117, nMB) och det finns även en tunnelbanestation där. Hållplatsen heter Colosseo.

Vill du istället åka med tunnelbana är det linje MEB och MEB1 du ska hålla utkik efter. Hållplatsen heter Colosseo och går närmast inte att missa. Dessutom går många av här så det är lätt att hitta till sevärdheterna – följ bara strömmen.

Praktisk information

Tänk på att ta med vatten eftersom det kan bli riktigt varmt, med nästan ingen skugga. Det gäller särskilt för sommarmånaderna när du verkligen behöver fylla på med vätska ofta.

Forum Romanum är belägen mellan två av Roms sju välkända kullar (Vatikanen ligger exempelvis på en av dem). Kullarna platsen ligger mellan heter Quirnalen och Palatino.

Någonting som kan vara bra att veta är att området är rätt så stort. Det är faktiskt så stort att många missar stora delar av upplevelsen genom att inte ha avsatt tillräckligt mycket tid till sevärdheten – så se till att göra det! Och glöm för all del inte bekväma skor.

Det finns toaletter på området och det är fullt tillåtet att fota med kamera.

Som flest besökare är det vanligtvis från och med lunch till och med sen eftermiddag. Som minst folk är det vid öppning.

Öppettiderna varierar över året beroende på när på dygnet som solen går ner. Här har vi sammanställt hur Forum Romanum har öppet över året: 

2 januari till 15 februari: 08:30–16:30
16 februari till 15 mars: 08.30–17.00
16 mars till den sista lördagen i mars: 08.30–17.30
Sista söndagen i mars till 31 augusti: 08.30–19.15
1 september till 30 september: 08.30–19.00
1 oktober till sista lördagen i oktober: 08.30–18.30
Sista söndagen i oktober till 31 december: 08.30–16.30

Vissa helgdagar håller sevärdheten stängt, det gäller bland annat 25 december och 1 januari. För alla tider gäller att sista inträde sker en timme innan stängning. Notera att tiderna kan ändras, så dubbelkolla gärna med officiella källor.

Köp biljetter till Forum Romanum

För att besöka Forum Romanum behöver du köpa biljett. Det gör du enklast över nätet. Dels för att du ska slippa stå i en biljettkö på semestern men också för att du ofta får biljetten till ett billigare pris än om du köper på plats.

Vi rekommenderar vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns. Dessutom brukar de erbjuda fri avbokning om olyckan skulle vara framme, men kolla en extra gång vad som gäller för just din biljett.

» Boka guidad tur av Forum Romanum, Colosseum och Palatinen

Med biljetten ingår för det mesta även inträde till både Colosseum och Palatinen. Ett besök till Forum Romanum lämpar sig därför särskilt väl till att kombinera med en tripp till någon av de andra sevärdheterna.

Här finns fler förslag på biljetter och guidade turer: