Forum Romanum

Forum Romanum var romarnas motsvarighet till dagens internetforum, torg, ledarsida och insändarsida i nyhetsbladet, allt i ett. Hit kom romarna i mängder för att diskutera politik, sluta avtal gällande affärer, smida planer och ränker och även för religiösa diskussioner.

Forum Romanum var som ett bultande hjärta i romarriket – härifrån spreds den romerska livsstilen med dess fria tänkare och forumet togs verkligen på allvar. Beslut togs här som skulle avgöra rikets styre, beslut som påverkade otaliga människor.

Idag är allt som finns kvar ruiner, men platsen har en väldigt antik och påtagligt historisk känsla. De förfallande ruinerna till trots – man kan verkligen känna hur stort allting var här förr i världen. Tre stora män hade speciellt stor betydelse för dess utformning – kejsarna Augustus, kejsar Ceasar och även kejsar Tiberius.

Forum Romanum användes även för att hålla val. Det fanns otaliga byggnader här förr, bland annat mängder med tempel (och senare kyrkor), portiker (de klassiska pelarprydda ingångshallarna till större byggnader i romersk arkitekturkonst), kolonner och triumfbågar. Det finns en del sevärdheter att se inom Forum Romanum, exempelvis Venus och Roms tempel.

Forum Romanum är belägen mellan två av Roms sju välkända kullar – Quirinalen och Palatino. Bra att veta som turist är att området är väldigt stort, och det är värt att avsätta mycket tid åt att upptäcka platsen ordentligt. Det finns toaletter på området, och det är fullt tillåtet att ta med kamera – gör det!

Foro Romano 00186 Roma, Italien