Piazza Venezia

Victor Emmanuel II var den första kungen över ett enat Italien. Han föddes den 14 mars 1820 i Turin och dog den 9 januari år 1878 i Rom. På Piazza Venezia, som i sig inte är speciellt märkvärdigt, står ett massivt monument över Victor Emmanuel II.

Det är uppbyggt nästan helt av vit marmor, och det är helt enormt. Det måste upplevas på plats för att man ska förstå vilket arbete som ligger bakom. Vid sidan av det stora monumentet finns även små rester kvar av det antika Rom.

Vid Piazza Venezia ligger även Palazzo Venezia, det venetianska palatset, också det ett väldigt känt turistmål. Palatset påbörjades år 1455 och användes till en början med som ambassad åt Venedig. Idag ligger ett museum i byggnaden, Museo del Palazzo di Venezia.

De har en väldigt fin konstsamling med föremål från den tidiga kristendomen ända fram till renässansen, exempelvis har de terrakottaskulpturer av den store mästaren Bernini.

Palatset har dessutom tjänat som bostad åt både påven Pius IV och Benito Mussolini, diktator och ledare för fascismen i Italien under mellankrigstiden och under andra världskriget. Det har dessutom varit österrikisk ambassad.

På torget står massor av små och stora monument, mestadels i vit marmor – men det finns även en del väldigt vackra statyer i brons.