Pantheon – Roms födelseplats

Pantheon är en oförglömlig kulturell upplevelse, det är nästan som att kliva in i en tidsmaskin. Sevärdheten har stått i närmare 2000 år och sägs vara Roms födelseplats – missa inte detta fantastiska utflyktsmål!

Pantheon i Rom

”Ritat av änglar och inte av människor” – den store mästaren Michelangelos egna ord om Pantheon. Och visst är Pantheon en syn!

Det häftiga templet Pantheon är ett av få kvarvarande exempel på en antik byggnad som varit funktionell genom alla år. Uppförd någon gång mellan år 115 och år 125 efter vår tideräkning, av kejsar Hadrianus, är Pantheon en imponerande välbehållen byggnad.

» Boka biljett till guidad tur av Roms mäktiga byggnad Pantheon.

Helgedom, minnestempel och kyrka – Pantheons många roller

Kejsar Augustus närmsta man, Marcus Vipsanius Agrippa, är mannen som lät uppföra en tempelbyggnad år 27 före vår tideräkning. Denna tempelbyggnad blev sedan ersatt av Pantheon, vilket uppskattas ha hänt någon gång mellan år 115 och år 125 efter vår tideräkning.

Trots att den äldre bygganden blev överkörd av Pantheon lät man originalinskriptionen stå kvar på ingången till byggnaden. Där kan därför följande textstycke läsas: M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT. Och det betyder ungefär: Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta.

Genom åren har Pantheons användningsområden varierat kraftigt. Runt år 125 efter vår tideräkning var Pantheon ämnat som en helgedom åt gudarna, vilket förklarar namnet som betyder just ”hedra/respektera alla gudar”.

Därefter byttes byggnadens syfte ut från gudadyrkan till dyrkan av viktiga italienska män, såsom kungarna Viktor Emanuel II och Umberto I vilka även är begravda här.

Men även konstnärer blev hyllade i Pantheon, bland andra Rafael Santi, Baldassare Peruzzi och Annibale Carracci. Det var först under 600-talet, mer specifikt år 609, som Pantheon fick sitt sista användningsområde, då som en kyrka – vilket den fortfarande är idag. Den blir kallad för Santa Maria ad Martyres eller Santa Maria Rotonda, det senare tack vare sin position på Piazza della Rotonda.

» Boka biljett till en guidad rundvandring av Panthon, Spanska trappan och Fontana di Trevi.

Den bäst bevarade byggnaden i Rom

Pantheon är den bäst bevarade antika byggnaden i Italiens huvudstad. Under nästan 2000 år har den stått i sin fulla prakt i centrala Rom. Det är någonting som förbryllar historiker eftersom att Rom har fått utstå allt från krig och räder till bränder och jordskalv. Colosseum är en av byggnaderna i Rom som fått sig ett par smällar genom åren och som nu är delvis raserad. Men det gäller alltså inte Pantheon som fortfarande står idag.

Sevärdheten är byggd i grå och rosa granit, pelarna i portiken är cirka 12,5 meter höga och det cirkelrunda rummet bakom portiken är 43 meter högt. Pantheon mäter 58 meter från mark till topp, är lika bred som den är hög och är 84 meter lång.

Som med de flesta imponerande byggnader är det taket som är det mest omtalade med Pantheon. Här pratar vi om en kupol som är runt 43 meter i diameter, mäter samma antal meter i höjd och som har ett insläpp för naturligt ljus genom ett hål i kupolens topp. Hålet i sig är drygt 8 meter i diameter och är för övrigt det enda naturliga ljusinsläppet i hela byggnaden.

För den som inte kan föreställa sig hur stort det är kan vi säga att det är riktigt stort. Det går ungefär två och en halv Pantheonkupol på en Globen till exempel – och då ska man betänka att den tidigare blev uppförd under antiken.

Under en lång period menade man att Pantheons kupol vara den största i (västra) Europa. Man uppskattar att denna period varade någonstans uppåt 1300 år. Idag är kupolen den största i världen byggd i murbruk, vilket gör att den slår Peterskyrkans kupol i storlek.

» Boka biljett till en guidad tur av Pantheon.

En inspirerande kupol

På tal om kupolen och Peterskyrkan sägs det att Pantheon stod modell åt konstnären Michelangelo, när han skulle rita Peterskyrkans kupol i Vatikanen. Det gällde för övrigt även resterande delar av Pantheon.

Ta dig gärna tid att betrakta kupolen men missa inte Pantheons övriga delar. Bland annat finns en hel del skulpturer och konstverk här inne, vilka alla härstammar från tiden då Pantheon blev till en kyrka. Innan 600-talet såg interiören med största sannolikhet mycket annorlunda ut, men med sitt nya användningsområde kom också den nya stilen.

En annan sak att kika på i Pantheon är gravarna. Som vi redan nämnt ligger flera stora namn begravda här och till skillnad från Peterskyrkan, där gravarna ligger i en underjordisk hallkrypta, är gravarna i Pantheon något mer lättillgängliga.

» Boka biljett till en guidad tur av Pantheon med lokal guide och stopp vid de kända gravarna.

Pantheons fontän

På vägen in eller ut från kyrkan kan du med fördel spana in Pantheons fontän. Den är inte lika gammal som Pantheon själv men är häftig att beskåda ändå.

År 1575 fick kändisarkitekten Giacomo Della Porta i uppdrag att rita en fontän som både passade till – och som kunde stå utanför – Pantheon. Giacomo bestämde sig snabbt för att vad kunde passa Pantheon bättre än en fontän helt skulpterad i marmor? Så det var vad han gjorde.

Som åren gick (136 stycken faktiskt) förändrades förstås också åsikter om konst och år 1711 tyckte den dåvarande påven, Clemens XI, att fontänen framför Pantheon behövde ett nytt, uppdaterat utseende. Därför gav han Filippo Barignoni i uppdrag att fräscha upp den gamla fontänen, vilket resulterade i att basen förändrades och att en obelisk av Ramses II blev uppsmälld i mitten av den.

Sedan dess har ingen rört fontänen som alltså idag är en intressant mix av 1500- och 1700-talskonst.

» Boka en biljett till en guidad tur av Roms berömda fontäner, bland annat Pantheons fontän.

Besöka Pantheon

Pantheon är ett måste när du besöker Rom. Inte bara är det den bäst bevarade antika byggnaden i staden, den är dessutom i fullt bruk än idag och innehåller vackra skatter av både konst och arkitektur.

På torget utanför finns det även en hel del bra restauranger där man både kan njuta av en god bit mat och betrakta templet på avstånd.

Klädkod i Pantheon

Som på många platser i Rom gäller en klädkod även för Pantheon. Det beror bland annat på att Pantheon idag är en aktiv kyrka.

När du kliver in hit gäller det därför att du har anständiga kläder på dig. Du bör inte heller ha bara axlar. Flip-flops är inte ett tillåtet val av sko och varken keps eller hatt får sitta på huvudet.

Det finns exempel på besökare som nekats inträde på grund av sin klädsel så det är en klädkod värd att respektera!

Årligt event den 21 april

Under många år har Pantheon haft ett årligt event, eller kanske snarare en årlig händelse. Under våren, den 21 april, slår solens lunchtidsstrålar nämligen mot portens metallgaller. Denna händelse kan tyckas liten men effekten av solens strålar gör att hela torget fylls med ljus.

Någonting som är intressant med detta är att 21 april är just det datum som romarna traditionellt sett firade att staden grundades. Det är inte heller osannolikt att Pantheon då tjänade som främsta plats för firandet och att kejsaren skulle ha stått i ljusbadet.

På tal om ljus finns en guidad tur av Rom där du får se Pantheon och andra kyrkor bada i solnedgångens ljus:

» Boka biljett till rundvandring i Rom med solnedgång och vy över Pantheon.

Öppettider för Pantheon

Pantheons öppettider är allt som oftast enligt följande, med sista inträde en kvart innan stängning:

Måndag 08.30–19.30
Tisdag 08.30–19.30
Onsdag 08.30–19.30
Torsdag 08.30–19.30
Fredag 08.30–19.30
Lördag 08.30–19.30
Söndagar och helgdagar 09.30–18.00 eller 09.00–13.30, beroende på typ av helgdag. 

Men det finns också en del undantag: Den 25 december och den 1 januari är sevärdheten stängd. Och i samband med vissa firanden är Pantheon endast tillåtet att besöka för de som är troende.

Tack vare att Rom är fullspäckat med sevärdheter och attraktioner är Pantheon skonat från den värsta turismen och är relativt lugnt under hela dagen. Det finns liksom ingen specifik pik av besökare, utan från och med lunchtid till runt klockan sex på kvällen är det ungefär lika många personer i rullning.

För den som väldigt gärna vill glida runt i ett superlugnt Pantheon är det dock mellan öppning till och med ungefär elva på förmiddagen som gäller.

Köpa biljetter till Pantheon

Det finns många olika sätt att upptäcka Pantheon på. Kanske vill du gå en rundvandring invändigt, utvändigt eller se sevärdheten bada i solnedgångens ljus? Oavsett vad du föredrar finns det en tur som passar dig.

» Boka biljett till självguidad tur med audioguide i Pantheon.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns. Dessutom får du ofta biljetten till ett bättre pris om du bokar över nätet än om du köpt biljetten på plats.

Vi önskar dig ett trevligt besök i en av Roms mäktigaste byggnader!

(Senast uppdaterad 22-01-2020.)