Pantheon

”Ritat av änglar och inte av människor” – den store mästaren Michelangelos egna ord om Pantheon. Och visst är Pantheon en syn. Templet står på torget Rotonda, och det har stått på samma plats sedan år 125 e. kr.

Det byggdes av Hadrianus, men från början var det Agrippa som lät bygga det som ett tempel åt alla gudar. Templet blev klart år 25 f. kr. och återbyggdes alltså av Hadrianus – som lät hedra Agrippas ursprungliga konstruktion med en text på portiken.

Den texten lyder: ”Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta”. Huruvida det nuvarande templet bär några likheter med det ursprungliga är svårt att veta, men Hadrianus lär ha varit imponerad av byggnaden om han lät hugga in de orden.

Pantheon är byggt i grå och rosa granit, pelarna i portiken är cirka 12,5 m höga och det cirkelrunda rummet bakom portiken är 43,3 meter högt och har en kupol, som är världens största byggd i murbruk. Den slår därmed St. Pauls i London och även Peterskyrkan.

I kupolen finns det enda ljusinsläppet i hela byggnaden. Det är ett hål i kupolen, en så kallad oculus, som är nio meter i diameter. Hela rummet är idag upplyst på artificiell väg, men det har lyckats med att göra det stämningsfullt och bra.

Man märker inte direkt av att belysningen är där, så känslan som oculusen skapar finns kvar. Samtidigt har man bra ljus att beundra den vackra interiören i. Pantheon är en oförglömlig kulturell upplevelse, det är nästan som att kliva in i en tidsmaskin. Besökare i staden Rom bör inte missa detta fantastiska utflyktsmål!

På torget Rotonda utanför finns en hel del bra restauranger där man kan njuta av en god bit mat och se templet från avstånd.