Castel Sant Angelo

Castel Sant Angelo betyder på svenska ungefär Ängelborgen, eller Ängelslottet. Kejsar Hadrianus lät bygga det runt år 130 e. kr., det skulle fungera som mausoleum åt både honom och hans efterföljande ättlingar.

Namnet Castel Sant Angelo kommer sig av att påven Gregorius den store tyckte sig se ärkeängeln Mikael uppe på taket till det stora mausoleet. Idag kan vem som helst se ärkeängeln – en staty av Mikael har rests till minne av Gregorius syn.

Statyn föreställer ärkeängeln när han stoppar ner svärdet i skidan, och det är en mäktig syn att se. Den står uppe på taket, precis där den gamle påven såg Mikael.

Att besöka Ängelborgen är verkligen något för alla som älskar arkitektur och speciellt äldre sådan. Borgen är på sina ställen otroligt välbevarad (med tanke på dess aktningsvärda ålder), medan på andra ställen är förfallet ganska tydligt.

Restaureringsarbetet är i full gång, dock, för att återställa dessa delar till sin forna glans. En utflykt till Ängelborgen är inte avklarat på en halvtimme – här finns massor att se!

Det är ett ganska stort område att ta sig runt på också, så boka in en för- eller eftermiddag. Det finns en liten servering i anknytning till borgen som serverar utmärkt italiensk glass, den är ett måste under varma dagar vid borgen.

För de turister som älskar Dan Browns böcker så finns här en speciell rundtur att ta, då man får följa huvudkaraktärernas väg genom borgen. Castel Sant Angelo spelar nämligen en stor roll i boken Änglar och Demoner av Dan Brown och detta drar guiderna nytta av.