Galleria Borghese

Inne i byggnaden som kallas Villa Borghese Pinciana ligger Galleria Borghese, vilket är en före detta privat konstsamling som har tillhört Borghese-familjen en gång i tiden.

Samlingen startades på 1600-talet av kardinalen Scipione Borghese, som var brorson till påven Paulus V. Berömda verk av bland andra Bernini, som hade Borghese som tidig välgörare, och även Caravaggio finns representerade här. Själva galleriet är väldigt kompakt, vilket gör att besökarna slipper gå så långt mellan konstverken.

Bland utställningarna finns det en väldigt intressant del som ställer ut musikinstrument genom tiderna. Här finns inte bara klassiska europeiska instrument. Instrument från varje hörn av världen – från antikens värld (Egypten, Grekland, Romarriket) till amerikanska, afrikanska och även australiensiska instrument finns alla utställda här.

I galleriet finns det även kända verk som Gladiatormosaiken från 300-talet e. kr., och även Venus Victrix av Antonio Canova – en nakenavbildning av Pauline Bonaparte från början av 1800-talet. Som besökare i galleriet får man inte missa Berninis verk. Han var en italiensk skulptör med sällsam talang.

Bland hans verk står att finna de väldigt kända ”Apollo och Dafne”, ”David” – men även tidiga verk som ”Get-Amalthea med nyfödd Jupiter och Faunus”. Galleriet ligger i norra Rom, i området Campo Marzio. Det ligger i ett litet kulturkluster, som består av ett antal museer och konstgallerier av olika slag.

Piazzale Scipione Borghese, 5 00197 Roma, Italy