Väder i Rom

Vädret i Rom är för det mesta behagligt, varmt och skönt. Men när är det egentligen bäst att resa? Och vilka månader är vackrast? Det här är vår guide om väder i Rom.

Väder i Rom.

Rom präglas av ett typiskt medelhavsklimat, vilket på det stora hela innebär varma, sköna dagar med mängder av sol och minimal, eller ingen, nederbörd.

Väder i Rom

Medelhavsklimatet i Rom gör att du kan räkna med varma sommardagar och milda vintrar. Dessutom kommer förstås våren mycket tidigare än i Sverige och sommaren stannar mycket längre.

Medeldygnstemperaturen under sommaren ligger runt 24°C, vilket är en behaglig temperatur för de flesta. Men tänk på att det inte är ovanligt att temperaturen klättrar upp till runt 32°C.

De torraste månaderna är också några av de hetaste: juni och juli. Nederbörden ligger då på runt 15–16 mm, vilket kan jämföras med Sveriges 25–100 mm i juni år 2019. I Stockholm mätte nederbörden 45–75 mm under juni och juli.

Sammanfattningsvis är vädret i Rom för det mesta varmt och trivsamt – och utan särskilt mycket regn. Här infaller semesterkänslan redan i april/maj och håller sig kvar i staden till någon gång runt slutet av oktober.

Obehagliga temperaturtoppar

Tack vare sin position i Europa blir Rom ibland otroligt, nästan olidligt, hett. Denna period brukar inträffa någon gång i augusti och kan, förutom på temperaturen, kännas igen tack vare att staden töms på folk. På grund av hettan ser man förhållandevis få turister och även lokalbefolkningen brukar fly staden under den här perioden.

Så, om du pallar värmen, har ordentligt med solskydd och vill till Rom slipper du förstås en del av trängseln som annars kännetecknar staden.

Under dessa veckor i augusti stänger många av affärerna igen och hänger små skyltar utanför där det står chiuso per ferie, vilket betyder stängt för säsongen. Naturligtvis har både hotellen och alla de stora butikskedjorna öppet ändå, likaså de flesta restauranger, sevärdheter och attraktioner.

Under dessa riktigt heta veckor är ett rejält intag av vatten närmast ett måste. Det gäller särskilt om du ska besöka sevärdheter såsom Colosseum,  Fontana di TreviForum Romanum och Palatinen – eller om du tänkt gå runt i Vatikanstaten. Om du är här under denna period rekommenderar vi dig att under åtminstone de varmaste timmarna (oftast runt lunch) överväga att besöka andra sevärdheter, såsom Vatikanmuseerna eller Peterskyrkan, vilka alla är inomhus.

Bästa tid att besöka Rom

När det är bäst att besöka Rom beror förstås helt och hållet på vad du föredrar. Men när det är som varmast och soligast är mellan maj och augusti. Det innebär också att det är som mest turister under den här perioden.

Juli och augusti är riktigt heta månader och temperaturerna stiger uppåt dryga 30°C i skuggan – vilket naturligtvis är otroligt varmt. Väljer du att åka till Rom under den här perioden rekommenderar vi dig både mängder av vatten och vätskeersättning, för att undvika vätskebrist.

Speciellt oktober är väldigt fint enligt många. Italienarna talar ofta om ottobrate, vilket är deras egna ord för de vackra oktoberdagarna. Oktober, precis som april och maj, är en bra kompromiss mellan bra väder och färre turister. Medeltemperaturen snurrar i båda fallen runt 22°C i skuggan och vädret är förhållandevis stabilt till sin natur.

Om du råkar vara i Rom i slutet av april erbjuder Pantheon en unik upplevelse. Varje år i slutet av vårmånaden infaller nämligen en speciell, naturlig ljuseffekt när solens (för året) första strålar träffar en punkt på ett galler, vilket får hela torget att fyllas med ljus. Det är ett bra sätt att fira in sommaren! Och, faktiskt, Roms födelse.

Under vintern, vilket främst gäller december och januari, är nollgradiga temperaturer inte helt ovanliga men det går sällan långt under minusstrecket. Det händer ibland att snö faller men på backen blir den aldrig kvar mer än högst några timmar. Generellt sett ligger vintermånadtemperaturen i genomsnitt på mellan 14°C och 17°C.

Kikar man på vädret är det med andra ord absolut värt att besöka Rom även under vintermånaderna och man slipper förstås en stor del av turismen.

Temperaturer i Rom månad för månad

Här har vi sammanställt en lista med genomsnittstemperaturerna som gäller för Rom, månad för månad.

Januari: 13°C
Februari: 14°C
Mars: 16°C
April: 20°C
Maj: 22°C
Juni: 26°C
Juli: 29°C
Augusti: 29°C
September: 26°C
Oktober: 22°C
November: 17°C
December: 14°C

Väder i Rom just nu

Sugen på att veta hur väderläget ser ut just nu? Såhär är vädret i Rom idag:

 

(Senast uppdaterad 2020-01-27.)