Väder i Rom

Vädret i Rom är typiskt medelhavsklimat, med varma och sköna dagar med massor av sol. Den bästa perioden att resa hit, vädermässigt, är mellan april och juni och även september till oktober.

Speciellt oktober är väldigt fint, romarna talar ofta om ottobrate – romarnas eget ord för de vackra oktoberdagarna. Under vintern (december och januari främst) är nollgradiga temperaturer inte helt ovanligt, och det faller även snö ibland, även om snön oftast inte ligger kvar i mer än några timmar.

Medeldygnstemperaturen ligger på sommaren runt 23-24 grader Celsius, vilket är väldigt behagligt. Vissa dagar kan temperaturen klättra upp emot 32 grader.

De klart torraste månaderna här är juni och juli, nederbörden ligger då på runt 15-16 mm. Det är inte det torraste klimatet vid medelhavet, Kairo har t.ex. 0 mm nederbörd under samma period, men jämfört med Stockholm som har mellan 45 mm och 72 mm under dessa tider kommer det att kännas soligt och fint.

Under ett par veckor i augusti månad stänger många av affärerna igen, och hänger små skyltar utanför där det står ”chiuso per ferie”, stängt för säsongen. Under denna tiden är vädret nästan obehagligt varmt, men klarar man värmen så är det ett bra tillfälle att resa eftersom staden kommer vara mycket mindre trångbodd då det inte kommer många turister och många lokalinvånare reser bort.

Naturligtvis har hotellen och alla de stora butikskedjorna öppet ändå, likaså de flesta restauranger och andra intressanta ställen.