Colosseum – upplev en av världens största historiska sevärdheter

Colosseum i Rom är en av världens största sevärdheter och ett måste att uppleva minst en gång i livet. Se amfiteatern där gladiatorer slogs och både kejsare och medborgare i antikens Rom ivrigt hejade på. [Uppdaterad 2023-08-13]

Colosseum i Italien

Colosseum, detta historiska och närmare 2000 år gamla, underverk är ett självklart stopp när du är i Rom. Trots det höga trycket på sevärdheten är den definitivt värd ett besök.

Att Colosseum förblir föremål för filmatisering gång på gång, är inte konstigt alls.

Denna mäktiga amfiteater är nämligen inte bara en historisk byggnad utan även en grym plats – bokstavligt talat. Här tvingades slavar slåss mot varandra för att underhålla massorna, och avrättningar var en naturlig del av spektaklet.

Boka biljett till Colosseum direkt

Är du på plats i Rom och vill besöka Colosseum de närmaste dagarna, eller snart på väg? Då kan du kolla tillgänglighet och boka biljett via kalendern. Annars finns fler bokningstips längre ned:

Colosseum – klokt att boka i förväg

Colosseum är faktiskt en så populär sevärdhet att man från och med år 2019 har behövt begränsa antalet besökare som får vistas där samtidigt. Inte så konstigt, för under ett år besöker närmare fem miljoner personer arenan.

Idag får maximalt 3 000 personer vistas inne i arenan samtidigt. Det kanske kan kännas som mycket, men med tanke på det enorma trycket på attraktionen fylls platserna snabbt.

Att boka en biljett redan innan besöket har alltid varit att föredra när det gäller Colosseum, men särskilt nu med den nya begränsningen. Kön är ofta mycket lång, även när det inte är högsäsong, och det kan ta lång tid att komma fram till biljettluckan.

Köper du över nätet slipper du både att köa till biljettluckan och till inträdet. Avbokningspolicyn är generös, du få pengarna tillbaka om du avbokar senast 24 timmar i förväg.

» Köp biljett till Colosseum med köföreträde

Tips! Kosta på dig en guidad tur

Guidade turer, ledda av kunniga experter, finns på flera språk, men de flesta hålls på engelska. Vårt tips är att du väljer att uppleva den historiska platsen i en liten grupp.

En guidad tur är att föredra eftersom Colosseum är stort och många av dess hemligheter och historia måste förklaras av en expert för att förstås. Ett tips på en populär guidad tur är den här och en annan med många nöjda tidigare deltagare är den här.

Notera att du i samband med bokningen väljer starttid och storlek på grupp. Att gå med en mindre grupp är något dyrare, men verkligen värt kostnaden. Du hör guiden bättre och kan lättare ställa frågor.

Här finns fler populära guidade turer:

Colosseum ingår i Roma Pass

Ett tips är att entrébiljetten ingår om du skaffar rabattkortet Roma Pass, ett smart sätt att spara några kronor av reskassan på. Du kan välja ett kort som gäller för 48 eller 72 timmar.

» Köp Roma Pass för 48 eller 72 timmar

Arenan hade plats för 87 000 åskådare

Colosseum är som bekant en av världens största sevärdheter. Byggd någon gång mellan år 70 och år 80 är Colosseum en symbol för Romarrikets storhetstid. Denna enorma amfiteater – faktiskt den största i världen – är formad som en ellips med en arena som sträcker sig ungefär 83 gånger 48 meter.

Om inte det ger en känsla av hur stort det är, kan vi berätta att när det begav sig kunde så många som 87 000 personer få plats på arenan, alltså närmare fem och en halv gånger så stor publik som Globen rymmer idag.

Från början byggdes Colosseum som en plats för nöje. Tanken var att människor skulle kunna roa sig med att se allt från avrättningar – som under en stor del av historien var just underhållning – till överdådiga spektakel med gladiatorer som slogs mot varandra. Här spelades faktiskt även en del teater.

Colosseum fick sitt namn tack vare att arenan är byggd bredvid bronsstatyn som föreställer Nero. Tack vare sin enorma storlek kallades statyn på italienska även för Colosso di Nerone, vilket alltså gav namnet till Colosseum.

Colosseum var något för alla

Trots att Colosseum hade plats för 87 000 åskådare var det sällan fullsatt. Med det sagt var det fortfarande mängder av folk på plats vid varje tillfälle, särskilt med tanke på tiden.

Någonting som fick Colosseum att sticka ut när byggnaden först konstruerades var att den tillät besökare från flera samhällsklasser. Dåtidens arbetarklass kunde, om de hade råd, gå och se samma skådespel som kejsarna.

Naturligtvis fick de inte lika bra platser som de högre klasserna eller ens i närheten av vad kungligheterna fick – men att de överhuvudtaget fick vistas i samma rum var revolutionerande för tiden.

Varför är Colosseum trasigt?

En vanlig fråga angående Colosseum är varför vissa av väggarna delvis är raserade. Anledningen är faktiskt mycket enkel. Det var inte så att romarna inte kunde bygga stadiga byggnader, utan historiska källor visar att delar av Colosseum förstördes under mitten av 1300-talet på grund av ett jordskalv.

Under lång tid återanvändes Colosseums stenar till andra byggnader, något var vanligt med historiska byggnader förr. Det var först under mitten av 1700-talet som man började förstå värdet av att bevara Colosseum.

I spetsen stod påven, som ville ge Colosseum en helig status på grund av de många kristna som troddes ha dött i arenan. Idag är Colosseum med på UNESCO:s världsarvslista.

Öppettider och högsäsong

Colosseum är öppen alla dagar året runt, med några få undantag. Bland annat är sevärdheten stängd den första januari och på juldagen.

Öppettiderna varierar stadigt över året eftersom de utgår från solnedgången. Det är med andra ord inte helt lätt att förstå vilka tider som gäller och, framför allt, när de gäller. Därför har vi gjort en lista över öppettiderna här nedan.

27 mars till 31 augusti: 09.00–19.15
1 september till 30 september: 09.00–19.00
1 oktober till 30 oktober: 09.00–18.30
31 oktober till 31 december: 09.00–16.30

För alla öppettider gäller att sista inträde är en timme före stängning. Vi rekommenderar naturligtvis att du är där bra mycket tidigare än så eftersom Colosseum tåls att vandras runt i – länge.

Precis som för många andra sevärdheter i Rom och övriga Italien är högsäsongen för Colosseum under sommarmånaderna. Men trycket på sevärdheten är högt även under resten av året och att boka biljetter i tid är närmast en nödvändighet.

» Boka biljett till Colosseum med köföreträde

Säkerheten på Colosseum

Numera har säkerheten på Colosseum skärpts avsevärt. Det innebär bland annat att alla som besöker attraktionen kommer att behöva genomgå en säkerhetskontroll. Med andra ord, även om du köper en biljett som gör att du får gå före kön måste du fortfarande gå igenom en säkerhetskontroll.

Denna säkerhetskontroll kan ibland skapa långa köer, förvänta dig därför inte att kunna gå rakt in. Ett tips är att se till att ha ätit någonting innan. Under de varma månaderna är även ett hett tips att se till att du har druckit tillräckligt, och att ha vatten med sig. Både utanför och inuti Colosseum blir det ofta otroligt varmt.

Om du blir hungrig

I området runtom Colosseum – särskilt norr och öster om sevärdheten – finns många bra restauranger och trattorior (simplare restauranger som ofta är billigare). Dessutom finns det en uppsjö av kaféer. Priserna kan ibland vara lite väl tilltagna närmast Colosseum, men lite längre bort lugnar det ner sig.

Hur tar jag mig till Colosseum?

Det är enkelt att ta sig till Colosseum. Dels ligger det ganska centralt och dels finns det hållplatser alldeles i närheten.

Om du besökt Vatikanen tidigare under dagen är det ungefär en timmes promenad till Colosseum, och om du besökt Pantheon är det runt trettio minuters promenad du har framför dig.

Åker du buss är det linjerna 51, 75, 81, 85, 87 och 118 som gäller. Hållplatsen heter bekvämt nog Colosseo och du kommer garanterat inte vara den enda som kliver av här.

Åker du tunnelbana är det linje B du ska åka med. Precis som för bussen heter hållplatsen Colosseo. Du kan också ta spårvagnslinje nummer 3.

När du väl kommer ut från tunnelbanan eller går av bussen är det enkelt att navigera sig till Colosseum. Det är nämligen mycket svårt att missa den enorma kolossen som står knappt fyra minuters gång bort. Helt enkelt: sikta på Colosseum så kommer du rätt 🙂

Smart att boka på nätet

Oavsett om du vill boka entrébiljett, guidad tur eller ett rabattkort för flera sevärdheter, är det klokt att göra det på nätet.

Hos vår partner Get Your Guide bokar du tryggt, snabbt och smidigt. Avbokningsreglerna är enkla och generösa, de framgår tydligt när du bokar. Här hittar du allt som rör Colosseum. Fler tips finns här: