Colosseum – gladiatorspel & magnifik arkitektur

Colosseum är en av världens största sevärdheter och en magnifik plats att se. Upplev byggnaden där antikens romare vandrade och där gladiatorerna slogs medan kejsare hejade på.

Colosseum i Italien

Detta historiska, närmare 2000 år gamla, underverk är ett självklart stopp när du är i Rom. Trots det höga trycket på sevärdheten är den värt minst ett besök.

Det är inte underligt att Colosseum förblir föremål för filmatisering gång på gång. Denna mäktiga arena är nämligen inte bara en fantastisk plats utan även en grym plats – här tvingades slavar slåss mot varandra för att underhålla massorna och avrättningar var en naturlig del av spektaklet.

Vad är Colosseum?

Colosseum är som bekant en av världens största sevärdheter. Byggt någon gång mellan år 70 och år 80 är Colosseum en symbol för Romarrikets storhetstid. Denna enorma amfiteater – faktiskt den största i världen – är formad som en ellips med en arena som sträcker sig ungefär 83 gånger 48 meter. Om du inte får en känsla av hur stort det är kan vi berätta att när det begav sig kunde den få plats med så många som 87 000 personer samtidigt.

Det innebär att Colosseum var närmare fem och en halv gånger så stor som Globen är idag.

Från början byggdes Colosseum som en plats för nöje. Tanken var att människor skulle kunna roa sig med att se allt från avrättningar (som under en stor del av historien var just underhållning) till överdådiga spektakel med gladiatorspel som slogs mot varandra. Här spelades faktiskt även en del teater.

Colosseum fick sitt namn tack vare att arenan är byggd bredvid bronsstatyn som föreställer Nero. Tack vare sin enorma storlek kallades statyn på italienska även för Colosso di Nerone, vilket alltså gav namnet till Colosseum.

Colosseum – ett populärt resmål

Colosseum är faktiskt ett så populärt resmål att man från och med år 2019 har behövt begränsa antalet besökare som får vistas inne i attraktionen samtidigt. Och det är inte så konstigt, på ett år besöker nämligen i genomsnitt närmare fem miljoner personer platsen.

Idag får därför endast 3000 personer vistas inne i Colosseum samtidigt. 3000 personer kan kännas som mycket, men med tanke på det enorma trycket på attraktionen fylls platserna snabbt.

Att boka en biljett redan innan besöket har alltid varit att föredra när det gäller Colosseum men särskilt nu, med den nya begränsningen. Kön till sevärdheten är ofta mycket lång (även när det inte är säsongspik) och det kan ta lång tid att komma fram till biljettluckan.

Köper du över nätet slipper du både att köa till biljettluckan och till inträdet. Dessutom får du ofta biljetten till ett billigare pris.

» Köp biljett till Colosseum med köföreträde.

Spektaklet runt Colosseum

Trots att Colosseum hade plats för 87 000 åskådare var det sällan fullsatt. Med det sagt var det fortfarande mängder av folk på plats vid varje spektakel, särskilt med tanke på tiden. Genomsnittet för besökare låg på 65 000 personer per tillställning, vilket kan jämföras med Globen som ”endast” har plats för 16 000 personer.

Någonting som fick Colosseum att sticka ut när attraktionen först konstruerades var att den tillät besökare från flera samhällsklasser. Dåtidens arbetarklass kunde, om de hade råd, gå på Colosseum och se samma skådespel som kejsarna. Naturligtvis fick de inte lika bra platser som de högre klasserna eller ens i närheten av vad kungligheterna fick – men att de överhuvudtaget fick vistas i samma rum var revolutionerande för tiden.

Varför är Colosseum trasigt?

En vanlig fråga angående Colosseum är varför vissa av väggarna delvis är raserade. Anledningen är faktiskt mycket enkel. Det var inte så att romarna inte kunde bygga stadiga byggnader, utan historiska källor visar att delar av Colosseum förstördes under mitten av 1300-talet på grund av ett jordskalv.

Under lång tid återanvändes Colosseums stenar till andra byggnader (någonting som varit vanligt med historiska byggnader under århundradena). Det var först under mitten av 1700-talet som man började förstå värdet av att bevara Colosseum. I fören stod Påven, som ville ge Colosseum en helig status på grund av de många kristna som troddes ha dött i arenan. Idag är Colosseum med på UNESCOs världsarvslista.

Besöka Colosseum idag

Idag är Colosseum en av de populäraste och mest omtalade sevärdheterna i Rom och Italien. Guidade turer finns på flera språk, bland annat engelska och spanska – och, såklart, italienska. Och du kan välja att undersöka den historiska platsen i liten eller stor grupp.

En guidad tur är att föredra eftersom Colosseum är stort och många av dess hemligheter och historia måste förklaras av en expert för att förstås. När turen sedan är över rekommenderar vi dig att strosa omkring på egenhand, både för att upptäcka nytt men också för att insupa den magiska atmosfären inuti arenan.

» Boka biljett till en guidad tur i liten grupp Colosseums underjord.

Vi rekommenderar dig att avsätta åtminstone två till tre timmar för att kunna uppleva Colosseum på riktigt.

Öppettider och säsongspikar

Colosseum är öppen alla dagar året runt, med några få undantag. Bland annat är sevärdheten stängd den första januari och på juldagen.

Öppettiderna varierar stadigt över året eftersom de utgår från solnedgången. Det är med andra ord inte helt lätt att förstå vilka tider som gäller och, framför allt, när de gäller. Därför har vi gjort en lista över öppettiderna här nedan.

Sista söndagen i mars till 31 augusti: 08.30–19.15
1 september till 30 september: 08.30–19.00
Första lördagen i oktober till sista lördagen i oktober: 08.30–18.30
Sista söndagen i oktober till 15 februari: 08.30–16.30
16 februari till 15 mars: 08.30–17.00
16 mars till den sista lördagen i mars: 08.30–17.30

För alla öppettider gäller att sista inträde är en timme före stängning. Vi rekommenderar naturligtvis att du är där bra mycket tidigare än så eftersom Colosseum tåls att vandras runt i – länge.

Precis som för många andra sevärdheter i Italien och Europa är högsäsongen för Colosseum under sommarmånaderna. Men trycket på sevärdheten är högt även under resten av året och att boka biljetter i tid är närmast en nödvändighet. Som mest folk är det i regel runt lunchtid.

» Boka biljett till Colosseum med prioritetsinträde.

Säkerheten på Colosseum

Sedan år 2016 har säkerheten på Colosseum skärpts avsevärt. Det innebär bland annat att alla som besöker attraktionen kommer att behöva genomgå en säkerhetskontroll. Med andra ord, även om du köper en biljett som gör att du får gå före kön måste du fortfarande gå igenom en säkerhetskontroll.

Denna säkerhetskontroll kan ibland generera långa köer, förvänta dig därför inte att kunna gå rakt in och se till att ha ätit någonting innan. Under de varma månaderna är även ett hett tips att se till att du har druckit tillräckligt. Både utanför och inuti Colosseum blir det lätt otroligt varmt.

Hur tar jag mig till Colosseum?

Det är enkelt att ta sig till Colosseum. Dels ligger det ganska centralt och dels finns det hållplatser alldeles i närheten. Om du besökt Vatikanen tidigare under dagen är det ungefär en timmes promenad till Colosseum, och om du besökt Pantheon är det runt trettio minuters promenad du har framför dig.

Åker du med buss är det linjerna 51, 75, 85, 87 117 och nMB som gäller. Hållplatsen heter bekvämt nog Colosseo och du kommer garanterat inte vara den enda som kliver av här.

Åker du med tunnelbana är det linjerna MEB och MEB1 som du ska åka med. Precis som för bussen heter hållplatsen Colosseo.

När du väl kommer ut från tunnelbanan eller går av bussen är det enkelt att navigera sig till Colosseum. Det är nämligen mycket svårt att missa den enorma kolossen som står knappt fyra minuters gång bort. Helt enkelt: sikta på Colosseum så kommer du rätt 🙂

Om du blir hungrig

I området runtom Colosseum – särskilt norr och öster om sevärdheten – finns många bra restauranger och trattorior (simplare restauranger som ofta är billigare). Dessutom finns det en uppsjö av kaféer. Priserna kan ibland vara lite väl tilltagna närmast Colosseum men lite längre bort lugnar det ner sig.

För den som inte har lust att äta nära Colosseum kan vi rekommendera att strosa längs med de många pittoreska gator som kännetecknar Roms äldre kvarter. Till slut kommer du garanterat hitta en restaurang du kan tänka dig att slå dig ner på.

Köp biljetter till Colosseum

För att besöka Colosseum behöver du köpa en biljett. Det finns flera olika typer av biljetter att välja mellan. Du kan välja på att köpa en biljett som endast ger inträde och företräde i kön, eller så kan du välja på en guidad tur, eller en självguidad tur, eller en kombinerad guidad tur som inte bara tar dig till Colosseum utan även till Forum Romanum och Palatinen.

» Boka biljett till egenguidad rundtur i Colosseum.

» Boka biljett till guidad rundtur i Colosseum, Forum Romanum och Palatinen.

Du får även tillträde till attraktionen via Rom City Pass, där du får välja på ett som gäller för 48 eller 72 timmar.

» Köp Rom City Pass för 48 eller 72 timmar.

Sedan år 2019 har Colosseum vissa dagar där inträdet är gratis för alla besökare. Under dessa dagar finns det förstås en överhängande risk att köerna är extra långa.

Vad du än föredrar rekommenderar vi dig att boka via vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god överblick över alternativen som finns. Dessutom får du ofta biljetten till ett billigare pris än om du köpt på plats. Givet är naturligtvis att du även slipper köerna in till attraktionen.

(Senast uppdaterad 2020-01-07.)