Cestius Pyramid

Gaius Cestius Epulo, en rik romersk rådsman, lät bygga en pyramid att ha som sin sista viloplats. Han dog år 12 f. kr., och graven har stått där ända sedan dess. Pyramiden ser ut som pyramiderna i Giza, men den är inte alls lika stor.

Den är cirka 27 meter hög och pyramiden är runt 22 meter bred vid sin bas. Den är byggd av cement och tegelsten, med inslag av vit marmor. Den gamla graven är en vacker syn, där den ligger intill Porta San Paolo.

Då pyramiden konstruerades stod den helt ensam ute på ett fält – gravvalv var förbjudna inne i staden Rom på den tiden. Under de år som följde, kejsardömets första århundraden, växte staden i en makalös takt.

Redan runt år 300 e. kr. var graven omsluten av staden. Ursprungligen stod graven inhägnad av en låg mur och med ett antal gravar utspridda runt den, men dessa finns inte längre.

När man kommer in i pyramiden befinner man sig i en avlång kammare, som når cirka sex meter in. Den var en gång i tiden fylld av allehanda rikedomar och vackra saker, men den plundrades för länge sedan och inget finns kvar idag. I vår tid är den ett populärt resmål för turister, även om det är avklarat ganska fort.

Det finns flera trevliga och intressanta ställen av intresse i närheten, som man kan inkludera i sin plan för dagen – exempelvis Porta San Paolo, en port som en gång tjänade som stadens yttre mur på 300-talet e. kr.

Piazzale Ostiense, 00154 Roma, Italien