Fotboll i Rom – boka biljetter till Roma och Lazio

Fotboll i Rom, precis som i övriga Italien, är en storslagen upplevelse. Fotbollen är passion, kultur, kärlek – och hat. Här berättar vi hur du gör för att gå på en fotbollsmatch i Rom och hur du bokar biljetter till Roma och Lazio.

Fotboll i Rom - biljetter till Roma och Lazio

Snabblänkar:
» Biljetter till Romas hemmamatcher
» Biljetter till Lazios hemmamatcher

Fotboll i Rom – en kort bakgrund

Rom har två fotbollslag i staden – AS Roma och SS Lazio. Båda lagen spelar i serie A, Italiens högsta division.

Vilket av lagen som är ”bäst” är vanskligt att säga, eftersom båda två har vunnit serie A – Lazio två gånger, Roma tre gånger – och har en mängd andra meriter bakom sig.

Fotboll är väldigt speciellt att uppleva på plats i Rom, hela staden förvandlas till en stor fest när det är hemmamatch. Att gå på fotboll här är helt annorlunda än att göra det i Sverige, det upptäcker du snabbt.

Stadio Olimpico, som är hemmaplan för både Roma och Lazio stadion har plats för cirka 72 000 åskådare.

Av de två klubbarna är Lazio äldst, klubben grundades år 1900 medan Roma kom till först 27 år senare, 1927. Mellan lagens supportrar råder en nästan hätsk stämning. Det finns en lång historia av bråk och till och med upplopp mellan anhängarna till de båda lagen.

Biljetter till Roma och Lazio

Du kan boka matchbiljett direkt på klubbarnas respektive webbplatser, men det är inte alltid biljetter finns kvar. Speciellt inte med kort varsel, eller till stora matcher.

Vi rekommenderar pålitliga StubHub, som är en marknadsplats för vidareförsäljning av biljetter. Därför kan priset både vara lägre och högre än ordinarie pris, beroende på tillgång och efterfrågan.

StubHub har en grundlig process för att kontrollera biljetters äkthet och hanterar betalningen mellan parterna så att inga pengar byter ägare förrän alla är nöjda, det vill säga att en bekräftat fungerande biljett har bytt ägare. Vi har använt StubHub vid ett flertal tillfällen och det har alltid fungerat väldigt smidigt.

AS Roma – fakta och historia

Associazione Sportiva Roma, eller AS Roma, är en av Italiens mest kända och älskade fotbollsklubbar, grundad den 7 juni 1927.

Klubben bildades genom en sammanslagning av tre äldre fotbollslag från Rom – Roman, Alba-Audace och Fortitudo – i syfte att skapa ett starkt lag som kunde rivalisera med de mer dominerande klubbarna från norra Italien. Den enda stora klubb som inte gick med i sammanslagningen var Lazio, som redan var en etablerad idrottsförening​​.

Klubbens Hall of Fame innehåller legendariska spelare som Francesco Totti, som är klubbens mest framträdande spelare genom tiderna och dess främsta målgörare.

Hall of Fame introducerades 2012 som en del av firandet av klubbens 85-årsjubileum och inkluderar namn som Cafu, Aldair, och Paulo Roberto Falcão​​.

Francesco Totti, som gick i pension 2017, är en sådan legendar att han det året var den enda som introducerades i Hall of Fame​​.

Roma spelar sina hemmamatcher på Stadio Olimpico, som är den största sportanläggningen i Rom med en kapacitet på över 70 000 åskådare. Stadion är belägen inom sportkomplexet Foro Italico norr om staden och är hem för både Roma och Lazio​​.

Grundades år: 1927
Klubbens smeknamn: Giallorossi (De gula och röda), La Magica (Den magiska), Lupi (Vargarna)
Arena: Stadio Olimpico
Antal titlar i Serie A: 3 (säsongerna 1941–42, 1982–83, 2000–01)
Biljetter till hemmamatcher: Hitta biljetter på StubHub

SS Lazio – fakta och historia

Società Sportiva Lazio, ofta känd som SS Lazio, är en anrik italiensk fotbollsklubb baserad i Rom. Klubben grundades den 9 januari 1900 och är därmed Roms äldsta aktiva fotbollslag.

Laget valde namnet Lazio, som är regionen där Rom ligger, och deras primära färg, himmelsblått, valdes som en hyllning till det antika Grekland och de moderna olympiska spelen​​.

Lazios första match spelades 1902, och kan betraktas som det första inofficiella Romderbyt, en match de vann med 3-0​​.

Klubben var den enda stora klubben som motsatte sig att gå ihop med andra lokala klubbar till det som skulle bli AS Roma 1927, mycket tack vare Giorgio Vaccaro, en general i fascistregimen och inbiten Laziosupporter.

Grundades år: 1900
Klubbens smeknamn: Biancocelesti (de himmelsblå och vita), Aquilotti (små örnar), Laziali
Arena: Stadio Olimpico
Antal titlar i Serie A: 2 (säsongerna 1973–74, 1999–2000)
Biljetter till hemmamatcher: Hitta biljetter på StubHub

Fotboll i Rom – så hittar du till stadion