Fotboll i Rom

Fotboll i Rom (precis som i övriga Italien) är något som tas på dödligt, blodigt allvar. Det är inte rekommenderat att ge sig in i diskussioner om fotboll med en romare eller italienare, om man inte vet precis vad man talar om och helst ska man hålla med personen man talar med också.

Rom har två fotbollslag som härrör från staden – A.S. Roma och S.S. Lazio. Dessa två spelar båda i serie A (Italiens högsta division) och det råder en nästan hätsk stämning mellan supportrarna. Det finns en lång historia av bråk och till och med upplopp mellan anhängarna till de båda lagen.

Med det sagt så är fotboll också något väldigt roligt att uppleva på plats i Rom, hela staden förvandlas till en stor fest när det är hemmamatch. Att gå på fotboll här är helt annorlunda än att göra det i Sverige, A.S. Romas stadion, exempelvis, har plats för över 80 000 åskådare.

A.S. Romas hemmaställ är vinröd tröja, vita shorts och svarta strumpor, S.S. Lazios hemmaställ är himmelsblå tröja och strumpor och vita shorts – det kan vara bra att känna till. Av de två klubbarna är S.S. Lazio helt klart äldst, klubben grundades år 1900 – A.S. Roma kom till först 27 år senare, 1927.

Det är egentligen väldigt svårt att säga vilket av lagen som är ”bäst”, eftersom de båda två har vunnit serie A (Lazio två gånger, Roma tre) och har en mängd andra meriter bakom sig.