Vatikanen

Vatikanen, eller Vatikanstaten, är världens minsta stat. Här bor påven, ledaren för den katolska kyrkan, och hit färdas massvis med människor varje år. Det betyder inte att man måste resa hit på pilgrimsresa men det är ett sevärt resmål även för den mest ateistiska besökaren också.

Arkitekturen här i det kristna centrumet i världen är helt magnifik och troende eller ej så är alla kyrkor, monument, statyer och palats hänförande och respektingivande. Peterskyrkan är en väldigt speciell upplevelse, inte bara för själva byggnaden utan även det som finns i den.

Här finns bland annat det Sixtinska kapellet, det berömda kapellet med takmålningen av Michelangelo. Michelangelo skapade även den berömda fresken av Adam när han blir skapad av Gud. Sandro Botticelli och Pinturicchio har även de bidragit med fresker till det imponerande kapellet.

Det Sixtinska kapellet är påvens privata kapell, och används också vid konklaver – alltså de möten då kardinalerna väljer ut vem som ska bli nästa påve. Var alltid noga med att kolla upp helgdagar och liknande, Sixtinska kapellet håller stängt vissa sådana dagar och man vill inte missa upplevelsen på grund av en sådan sak.

Ett annat bra resmål i Vatikanen är Vatikanmuseerna, museerna där kyrkan har samlat massvis med ovärderliga konstföremål genom åren och nu har till utställning.

Ett hett tips är att planera resan till Vatikanstaten noga, dela gärna upp besöket på två dagar – trots att det är världens minsta stat så finns det så otroligt mycket olika saker att se.

Det är bättre att ta det i maklig takt och avsätta två dagar till besöket än att stressa igenom allt på en dag!