Vatikanen – konst och religion i världens minsta nation

Vatikanen, påvens hem och den minsta staten i världen. Insvept i en slags helig atmosfär är Vatikanen en fantastisk plats att besöka när du är i Rom. Missa inte pärlor som Sixtinska kapellet, Vatikanmuseerna och Peterskyrkan. [Uppdaterad 2023-08-13]

Vatikanstaten i Italien

Det är förstås många som besöker Vatikanen av religiösa skäl. Pilgrimsresor är inte en ovanlig syn i det kristna centrumet. Men Vatikanen är en fantastisk plats att besöka även för ateisten.

Hänförande konst och imponerande arkitektur är bara två av många anledningar till varför du bör besöka Vatikanen och sevärdheter som Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna.

Vad är Vatikanen?

Vatikanen, eller Vatikanstaten, är världens minsta stat. Sedan år 1378 är Vatikanen också hemvist för påven, ledaren för den katolska kyrkan. Vatikanen är belägen på en kulle i nordvästra Rom, vilket sägs bero på att en apostel, Petrus, begravdes vid kullen efter att först ha korsfästs år 68.

Under Romarrikets storhetstid var Neros cirkus (eller även kallad Caligulas cirkus efter kejsaren som lät uppföra den) placerad där Vatikanstatens centrum nu är. Cirkusen slutade användas i mitten av 100-talet men hade före det varit föremål för en serie avrättningar av kristna personer. Det sägs att det var just på Neros cirkus som Petrus korsfästes.

Boka biljetter och guidade turer

Att besöka Vatikanen är populärt. Vill du uppleva museer, kapell och kyrkor från insidan, är det klokt att boka biljett i god tid.

Ett tips är att boka entrébiljett till Vatikanmuseerna med köföreträde. Då har du din plats säkrad och får dessutom gå förbi kön.

I bokningskalendern nedan kan du kolla tillgänglighet på biljetter på just dina datum. Kan vara klokt om du snart ska resa till Rom eller om du redan är på plats och behöver biljetter med kort varsel:

Föredrar du att utforska Vatikanens sevärdheter tillsammans med en kunnig guide, något som vi verkligen kan rekommendera, då finns den här mycket populära guidade turen med högt betyg från tidigare deltagare.

De tre kända stoppen

I Vatikanen finns massor att göra och massor att se, men det Vatikanen främst är känt för – förutom att påven bor där – är tre saker. Man brukar prata om Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Se för all del till att inte missa dessa, de är vinnare alla tre.

Sixtinska kapellet ligger i Vatikanmuseerna, så båda dessa upplever du genom att boka entrébiljett till Vatikanmuseerna. Att besöka Peterskyrkan är däremot gratis.

Vatikanen är ofta full av besökare och det är bra om du är förberedd på att det kan bli rätt trångt. Det är mycket folk året om men trycket är som lägst under vintermånaderna, med undantag för juletid.

Vad kan man göra i Vatikanen?

Vatikanen må vara en otroligt liten stat, men det finns mycket att göra och, framför allt, att se här. Ett hett tips är därför att planera resan till Vatikanstaten noga, med fördel delas besöket upp i två dagsturer. Några av de saker vi rekommenderar dig att göra listar vi här nedan.

Utforska samlingarna i Vatikanmuseerna

Ett rekommenderat resmål i Vatikanen är såklart Vatikanmuseerna. Dessa är museer i vilka den katolska kyrkan har samlat och förvaltat ovärderliga konstföremål under lång tid. Genom åren har samlingarna blivit riktigt stora och numera ställs de ut till förmån för allmänheten.

Här finns bland annat Rafaels stanzer (Rafaels rum) som är fyra rum med fresker utförda av konstnären Rafael. Det här är en av de platser i Vatikanstaten man inte vill missa. Det är också en av de kändaste platserna i Vatikanen, så var där i tid.

» Boka biljett till Vatikanmuseerna med köföreträde

Glöm inte att det är stängt på alla söndagar förutom den sista söndagen i månaden. Den sista söndagen i månaden är också den dag då flest människor besöker Vatikanmuseerna.

Begrunda takmålningarna i Sixtinska kapellet

Påvens privata kapell, det Sixtinska kapellet, är en häftig plats. Framför allt är det taket i kapellet som är så känt. Michelangelo är konstnären som skapade takmålningarna, men även konstnärer som Sandro Botticelli och Pinturicchio har bidragit med fresker till kapellet.

Takmålningarna är kända som viktiga symboler för renässanskonsten och är definitivt värda att se. Tillsammans bildar de en slags tidslinje över den kristna historien, allt från Jesus förfäder till skapelseberättelsen och profeter.

Kapellet används inte bara av påven utan även vid konklaver, alltså de möten då kardinalerna väljer ut vem som ska bli nästa påve. Namnet, Sixtinska kapellet, kommer från påven som lät uppföra kapellet, påve Sixtus IV. Men målningarna var det en senare påve, påve Julius II, som beställde.

Det Sixtinska kapellet håller stängt vissa helgdagar och under vissa högtider. Se därför till att kolla upp det innan du åker.

» Boka biljett till det Sixtinska kapellet med köföreträde

Besök den heliga Peterskyrkan

Det heligaste av det heligaste i Vatikanen, det är Peterskyrkan. Denna kyrka är nämligen katolicismens huvudkyrka och ligger på Petersplatsen i Vatikanstaten. Det tog över 100 år att bygga kyrkan och idag är det en av de mest kända kyrkorna i världen. Över 25 000 människor besöker Peterskyrkan varje dag.

Tänk på att vara klädd för tillfället när du besöker Peterskyrkan. Korta shorts, kjolar eller alltför ”vardagliga” kläder och dylikt är inte tillåtet. För den som glömde bort att ta med sig eget finns det smakfulla kläder att köpa utanför kyrkan.

Att gå in i kyrkan är gratis. Peterskyrkan är stängd på onsdagar mellan ungefär klockan 10 till 13, då påven håller ett tal på Petersplatsen.

Beundra den magnifika arkitekturen

Arkitekturen i Vatikanen är magnifik. Kyrkor, monument, statyer och till och med palats – här finns lite av allt. Att strosa runt i Vatikanen bara för att insupa atmosfären och alla vackra byggnader är ett måste.

Något att tänka på vad gäller Vatikanstaten är att framkomligheten inte alltid är optimal. För det första är det förstås många besökare som rör sig i området, särskilt runt sevärdheterna. Och för det andra är Vatikanstaten en mycket gammal plats och gator och byggnader kan både vara trånga och ha ostadigt underlag. Planera därför vistelsen noga och kolla upp om det är någon passage eller plats ni måste vara extra förberedda inför.

Audiens med påven

Vid flera tillfällen under året finns möjlighet att se påven – ofta så ofta som en gång i veckan. Han håller tal på onsdagar från och med klockan 10.30 (med undantag för juli då påven är ledig) och allt avslutas med en bön. Händelsen brukar hålla på till någon gång mellan klockan tolv och klockan ett på dagen.

För den som vill hänga med är bönen ofta utskriven på baksidan av biljetten. Själva entrén är egentligen gratis, men du behöver ha en biljett för att få höra på när påven talar. Det kan tyckas lite krångligt men se bara till att ha bokat biljett i tid, så slipper du alla missförstånd.

Vi kan rekommendera att kombinera en guidad tur av Peterskyrkan med att lyssna till påvens tal, till exempel i den här mycket populära turen. Då får ni en helhetsupplevelse i toppklass av Vatikanen.

Under söndagar pratar påven från sitt fönster ner till folket på Petersplatsen men det är inte riktigt lika häftigt som onsdagsträffen.

Om du är sugen på att se påven kan vi avslöja att du inte är ensam. Närmare hundratusen besökare hoppas på att få en glimt av honom, vilket gör att platserna tar slut fort. Vill du vara med på onsdagen rekommenderar vi dig därför att du kommer minst två timmar tidigare, för att åtminstone ha chansen att få en hyfsad plats.

Men även om du har oturen att inte få se påven, är det en häftig upplevelse att stå bland alla människor som andäktigt lyssnar på honom.

Magisk utsikt från nyckelhålet på Aventinen

En gömd pärla i Rom är nyckelhålet på Aventinen. Här uppe – för Aventinen är en av Roms sju kullar – kommer du att kunna avnjuta en hemlig utsikt över Vatikanen, helt gratis. I en oansenlig träport i muren på malteserriddarnas gård finns nämligen ett nyckelhål som visar Peterskyrkans kupol.

Metallen runt nyckelhålet har nötts genom åren, på grund av alla nyfikna ögon och näsor, och är numera alldeles slät. Högst tryck på porten är det runt lunchtid, så kom med fördel på förmiddagen eller eftermiddagen.

Trots att det är en delvis gömd plats är det lätt att hitta tack vare sin ökade popularitet. Närmast alla taxichaufförer vet exakt var nyckelhålet är och om du föredrar att promenera är det troligt att du hittar porten bara baserat på människorna som trängs runt den.

Hur tar jag mig till Vatikanen?

Vatikanen är lättillgänglig och det finns många sätt att ta sig hit.

Tunnelbanan är kanske det smidigaste alternativet. Leta efter linje A och hoppa av antingen vid Cipro, som ligger närmast Vatikanmuseerna men som också har flest människor, eller Ottaviano, som ligger lite längre bort men som också gör att du har färre människor att trängas med.

Hop-on hop-off-buss är för dig som vill njuta av resan likaväl som resmålet. Med detta alternativ kan du avnjuta Rom från en bekväm plats tills du kommer fram till Vatikanen. Dessa bussar åker till lite olika hållplatser, alla nära Vatikanen, så hör dig för med busschauffören var du ska gå av någonstans. Här bokar du Hop-on hop-off-buss i Rom.

Tips! Om du vill spara några euro av reskassan, då är det smart att boka Hop-on hop-off kombinerat med biljett till Vatikanmuseerna.

Spårvagnen är det transportmedel som tar dig närmast Vatikanen men som också är lite krångligare att hitta till från Roms centrum. Väljer du detta alternativ ska du hoppa av vid St. Peters hållplats.

Boka biljetter till Vatikanen

För att besöka Vatikanstaten behöver du ingen biljett, men det behöver du om du vill se några av sevärdheterna. Vi rekommenderar att du tar en guidad tur genom Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan.

Genom en guide får du veta så mycket mer än om du gått på egen hand – och du får dessutom tillfälle att ställa alla dina frågor.

Via vår partner Get Your Guide bokar du snabbt och säkert och du får en överskådlig bild över alternativen som finns. Avbokningsreglerna är dessutom generösa, du får nästan alltid tillbaka hela beloppet om du avbokar senast 24 timmar innan ditt bokade datum. Exakt vad som gäller framgår tydligt vid bokning.

På den här sidan hittar du alla bokningsbara biljetter och guidade turer i Vatikanen. Här nedanför ser du ett urval av de mest populära: