Italiensk mat

Italiensk mat har utvecklats genom åren, och den kan spåras ända tillbaka till flera hundra år före år 0. Mycket av det som är i det italienska köket idag åts redan på romarnas tid. Det är dock inte helt densamma, då historiska händelser som Amerikas upptäckt har utveckladet matlagningen, med nya grodar som exempelvis potatisen.

Mat är otroligt viktigt i Italien, här hör tre till fyra rätter vid middagen till vanligheten, även på vardagar. En typisk måltid kan vara uppbyggd med att man först tar en fördrink, en så kallad aperitivo. Man följer sedan upp med förrätten, antipasto. Den kan vara varm eller kall.

Sedan kommer första huvudrätten, primo, som normalt sett är pasta, gnocchi, polenta eller någon soppa. Efter primon kommer secondo – detta är den verkliga huvudrätten.

Det är normalt sett någon form av kött, exempelvis nötkött eller lamm, gris eller så kan det vara färsk fisk. Contorno serveras normalt tillsammans med secondo, och contorno betyder sidorätt och är oftast någon form av sallad eller liknande.

Sen är det dags för desserten, och vanligen börjar italienarna med ”formaggio e frutta”, ost och frukt – detta är den första desserten. Osten är oftast färsk och lokalt producerad.

Nästa dessert heter dolce, och det kan vara kakor, eller någon form av tårta eller annan söt bakelse. Efter dolce kommer caffè – kaffe! När så kaffet är avklarat så tar de vuxna sig en digestivo, en liten efter-maten-drink. Det kan vara exempelvis sambuca, nocino eller något annat. Ibland kallas denna drink för ammazzacaffè – kaffedödaren.

Italienska köket är typiskt medelhavsinspirerat, med mycket färsk fisk och skaldjur. De har naturligtvis väldigt mycket pasta, de är kända över hela världen för sina många goda pastasorter.

Även olika sorters ostar och ostsåser, såsom carbonara, är populärt. Italienarna är också kända för sina köttsåser, som de ofta serverar till pastan och som de gärna strör lite parmesanost över.