Peterskyrkan, det heligaste av det heliga i Rom och Vatikanstaten. Här hittar du gudomlig konst och majestätisk arkitektur. Besök en av vår tids mest kända kyrkor och ta dig upp i världens största fribärande kupol. [Uppdaterad 2022-05-04]
Peterskyrkan, eller Basilica di san Pietro in Vaticano, som den heter på italienska, är katolicismens huvudkyrka och ligger i Vatikanen. Det innebär att denna kyrka är något av det allra heligaste inom den katolska tron och att den även fungerar som huvudsäte för påven.
Världens största kyrka
Peterskyrkan är visserligen inte världens största kyrka idag men den var det under en imponerande lång tid. Mellan så länge som år 1626 (när kyrkan invigdes) och till och med år 1989 var Peterskyrkan den största kyrkan i världen. Därefter tog en kyrka i Elfenbenskusten över förstaplatsen.
Men även om det finns större kyrkor idag gör det inte att Peterskyrkan känns liten. Exempelvis är alla sittplatser i den kända katedralen Notre-Dame endast en tredjedel av alla sittplatser som finns inne i Peterskyrkan.
Idag blir Peterskyrkan besökt av runt 25 000 personer dagligen.
Boka biljetter till Peterskyrkan
Inträdet till själva kyrkan är gratis men som med det mesta i Vatikanen finns det alltid risk att det blir långa köer, särskilt under högsäsong.
Att då ha bokat en biljett med prioritetsinträde sparar både tid och ork på plats – dessutom får du ofta biljetten till ett bra och billigare pris om du bokar över nätet.
Under högsäsong kan du spara så mycket som upp till en timme på att ha en biljett med köföreträde. Med tanke på säkerhetskontrollen som alla måste gå igenom kan det därför vara en extra god idé att åtminstone slippa en av köerna.
Den här guidade tur av Peterskyrkan med köföreträde är ett stående tips. Den har höga betyg av tidigare användare och den timslånga turen med guide är ett utmärkt sätt att upptäcka kyrkan på.
Vi rekommenderar att du använder Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns. Dessutom har de generösa regler för avbokning om olyckan skulle vara framme – men kolla alltid upp vad som gäller för just din biljett. Det framgår när du bokar.
På den här sidan finns alla biljetter och guidade turer av Peterskyrkan. Här nedanför ser du ett urval av de mest populära:
Ett långsamt bygge
Peterskyrkan var inte en lätt pjäs att bygga. Från och med att den första stenen lades på 1500-talet tog det runt 120 år innan kyrkan ansågs vara färdigbyggd. Då var året 1626, när kyrkan också blev invigd.
Innan kyrkan som vi känner den idag byggdes stod det en annan kyrka på platsen. Konstantin den Store lät nämligen bygga en basilika på 300-talet som blev invigd år 326 av påve Silvester. Alltså ganska precis 1300 år innan Peterskyrkan.
Den helige Sankt Peter
Anledningen till kyrkans namn, St Peterskyrkan, är från början grundad i Sankt Peter, som ska ha varit en av Jesus lärjungar. Aposteln Petrus sägs nämligen både ha korsfästs och blivit begraven på platsen.
Från början stod Neros cirkus på platsen där Vatikanstaten breder ut sig idag. Denna cirkus blev bland annat använd till teateruppsättningar och andra skådespel – men det var också en plats på vilken man avrättade kristna.
Man tror att Petrus var en av dem som blev korsfäst på cirkusen år 68, varpå han också blev begraven på platsen.
Petrus grav
För den som tycker bättre om gravplatser än kyrkor är aposteln Petrus grav förstås ett bra alternativ. Nekropolis, även känt under namnet Scavi, ligger under Peterskyrkan på mellan 5–12 meters djup.
Namnet Nekropolis kommer från den nekropol som låg begraven under kyrkan och som hörde till det romerska kejsardömet och basilikan som Konstantin lät bygga. Utgrävningen påbörjades på order av påve Pius XI. Han ville nämligen bli begravd så nära aposteln Petrus som möjligt.
Här nere, vid Petrus grav, finns en imponerande valvmosaik som daterats till någonstans mellan 100–200-talet efter vår tideräkning. Under år 2003 upptäckte man att det fanns fler begravningsplatser (tack vare att man ville anlägga en parkeringsplats i närheten). Dessa kallas för Valeriernas mausoleum.
Grotte Vaticane – de vatikanska grottorna
Ungefär tre meter under Peterskyrkan gömmer sig Grotte Vaticane, de vatikanska grottorna. Utgrävningen av dessa skedde under påve Pius XII styre, vilket var mellan åren 1939 och 1958, och är bland annat belägna under Peterskyrkans kupol.
Delar av grottorna fungerar som krypta, en så kallad en treskeppig hallkrypta. I kryptan ligger flera påvar och några kungligheter. Här finns även ännu äldre delar av Peterskyrkan bevarade.
I kryptan får besökare röra sig – men inte hursomhelst. Vissa av rummen kräver tillstånd från Reverenda Fabbrica di San Pietro för att få besökas. De delar som är öppna för allmänheten räcker dock gott och väl för de flesta.
» Boka biljett till guidad rundtur i Peterskyrkan och de vatikanska grottorna
Konst och arkitektur
Peterskyrkan är en riktigt stor kyrka – och i en riktigt stor kyrka kan man förstås få plats med mycket av både arkitektur och konst. Bland annat finns det här inne runt 800 stycken kolonner som både är dekorativa och som hjälper till att hålla uppe kyrkans tak. Notera exempelvis de kolossala pelare som håller uppe Peterskyrkans kupol, när du går ner till kryptan.
För den konstintresserade finns det otaliga skulpturer, mosaiker, målningar och, så kallade, stuckaturer, vilket är ett samlingsnamn för konstverk och dekorativa ytor som är framställda med en blandning av lim, gips och marmormjöl. Kända konstnärer som satt sitt märke på kyrkan är bland annat Rafael och Michelangelo.
Det finns även 390 abnorma skulpturer som alla är av flådiga material. De är tillverkade helt och hållet i antingen brons, av carraramarmor eller av en dyrbar kalksten, som kallas travertin.
På tal om brons kommer du att upptäcka att en av portarna till kyrkan är en bronsdörr. Den blev konstruerad någon gång mellan åren 1400–1469 och har sedan dess varit en självklar del av Peterskyrkan.
» Boka biljett till Peterskyrkan med köföreträde
Peterskyrkans kupol
Om det är någonting som det är värt att bli förundrad över så är det Peterskyrkans kupol. Inte bara är den vacker och enorm utan den är också den största byggnaden av tegelsten som är helt fribärande idag.
Att den är fribärande innebär att kupolen inte sitter ihop med förstärkningar såsom balkar eller liknande. Istället är den stabiliserad tack vare trycket som tegelstenarna ger varandra. Ytan är dekorerad med mosaiker av Cavalier D’Arpino men kupolen sägs vara Michelangelos sista stora verk, innan han dog år 1564.
Från kupolens 16 tornfönster har man utsikt över hela Vatikanen, Petersplatsen och stora delar av Rom. För att komma hit behöver du både en biljett med tillträde till kupolen samt orka ta dig upp för de 330 smala trappsteg som tar dig upp till utsikten – men det kommer vara värt det när du väl är här.
» Boka guidad tur av Peterskyrkan med tillträde till kupolen
Bra att veta innan du besöker Peterskyrkan
Om du tycker att Italien skiljer sig från Sverige är det ingenting mot vad Vatikanstaten gör. Bland annat finns det vissa klädkoder det gäller att ha koll på och en del annan information som kommer att underlätta besöket i Peterskyrkan.
Förbjuden – och tillåten – klädsel
Troende eller ej, det gäller att respektera klädkoden om man vill besöka Peterskyrkan (det gäller för övrigt även för flera andra delar av Vatikanstaten). När man glider in i det heligaste av det heliga för katolicismen gäller det därför att inte:
- bära shorts
- ha (kort) kjol
- eller bara axlar
Eller så kan man säga att det helt enkelt gäller att klä sig som om man skulle gå på middag:
- Långa byxor för män samt en skjorta eller tröja som täcker axlarna.
- Nederdel som täcker knäna för kvinnor, oavsett om det är byxor, kjol eller klänning, samt ett plagg som täcker axlarna.
Och detta gäller förstås även om det är sommar och riktigt varma gradtal i Rom. Tack och lov är kyrkan oftast svalare än sommarhettan utomhus.
Om man har glömt bort att klä sig för tillfället finns det ofta stånd utanför kyrkan, där man kan köpa passande kläder.
Husdjur och föremål i Peterskyrkan
Det är inte tillåtet att medföra husdjur i kyrkan. Det gäller även för många delar av Vatikanstaten.
Vätskor och vassa föremål tillåts inte i Peterskyrkan, detsamma gäller för större väskor. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att endast ha en mindre väska med dig (om någon) där du får plats med dina viktigaste ägodelar.
Säkerhetskontroller inför besöket
Sedan en tid tillbaka har säkerheten skärpts i Peterskyrkan och i hela Rom. Det innebär bland annat att alla besökare måste gå igenom en säkerhetskontroll innan man tillåts komma in i Peterskyrkan.
Kötiderna till säkerhetskontrollen varierar men kommer upp i 30 minuter ganska snabbt. Tänk på att ta höjd för det när du planerar besöket till kyrkan.
Framkomlighet i Peterskyrkan
Även om kyrkan i sig är stor och ståtlig är framkomligheten inte alltid tipptopp. Gamla korridorer, ännu äldre, branta trappor och små rum är bara några av sakerna som kan orsaka problem.
Om du vet med dig att du behöver hjälp för att ta dig fram kan det vara en god idé att kika på det finstilta i den guidade turen – vissa turer passar nämligen inte för exempelvis rullstolsburna individer.
Hur tar jag mig till Peterskyrkan?
Att ta sig till Peterskyrkan sker på samma sätt som när du ska ta dig till Vatikanen.
Antingen väljer du att ta tunnelbanan, vilket överlag anses vara det smidigaste sättet att ta sig runt i Rom på. För att ta dig till Peterskyrkan vill du välja linje A och hoppa av antingen på hållplats Cipro eller Ottaviano. Den senare brukar generellt sett inte ha lika många personer som trängs.
Eller så väljer du att ta spårvagnen, vilket är ett charmigt men inte särskilt smidigt sätt att ta sig till Peterskyrkan på. Anledningen är att det kan vara svårt att hitta hållplatser från vilka spårvagnen går ifrån, särskilt om du utgår från Roms centrum.
Hittar du en bra hållplats är dock detta alternativ det som för dig närmast Peterskyrkan. Hoppa av på St. Peters hållplats.
När du väl har klivit av – oavsett alternativ – är det bara att sikta in dig på Petersplatsen, på vilken kyrkan står.