Peterskyrkan

Peterskyrkan ligger på Peterplatsen. Det är katolicismens huvudkyrka och bland det allra heligaste inom katoliska tron. Det är därför också ett av de absolut mest populära utflyktsmålen i Rom, så förvänta er enormt långa köer.

Klädnaden är viktig att tänka på, här kommer man inte in med bara ben eller annan ”osedlig” klädsel – herrar kan ta på sig svala linnebyxor och en välknäppt skjorta, damer kan ha byxor och skjorta eller en smakfull och lång klänning. Det finns byxor att hyra eller köpa precis utanför, om man inte har egna.

Torget där kyrkan ligger heter Peterplatsen och är omgiven av flera vackra helgonstatyer. Inne i kyrkan är det ganska svag belysning – ta med en väldigt bra kamera eller stativ till den för att få bra bilder!

När man skulle bygga kyrkan på 1500-talet blev det en vild debatt om hur den skulle byggas. Det tog därför 119 år att färdigställa den – arbetet påbörjades 1506 och kyrkan invigdes inte förrän år 1625.

Katakomberna som ligger under Peterskyrkan är väldigt givande för troende katoliker, men för alla andra är det fortfarande mycket vackert och inspirerande. Kyrkans namn kommer sig av helgonet och aposteln Petrus, som dog som martyr under kejsar Neros förföljelser runt år 64 e. kr. Petrus var också den förste påven.

Ett tips för den som besöker kyrkan är att ta sig upp till toppen av kyrkan och se ut över Peterplatsen och över Vatikanstaten. Härifrån kan beskådas inte bara påvens residens utan även Castel Sant Angelo.

Piazza San Pietro 00193 Roma, Italy