Piazzale Garibaldi

Piazzale Garibaldi, eller Garibaldiplatsen på svenska, är en staty av frihetskämpen Guiseppe Garibaldi. Den står i mitten av en rondell, som en väldigt vacker rondellhund. Själva statyn är en konstskickligt utformad ryttare till häst, som står på en hög piedestal och med mindre statyer av människor undertill.

Garibaldi ses som en av Italiens och Roms största nationalhjältar någonsin. Han föddes i Nice den 4 juli år 1807 och dog på Sardinien den 2 juni år 1882. Folket verkar ha glömt bort de politiska utspel som han stod för, hans överdrivet hårda disciplin (han avrättade sin son för brott mot disciplinen!) och Garibaldis brist på självkritik.

Det som minns är att Garibaldi stod för många stora och bra saker – man brukar säga att han grundlade den moderna italienska staten.

Garibaldiplatsen är en otroligt vacker plats, och monumentet är ett mycket trevligt motiv för kameran. Här finns dock en till sak som drar folk – utsikten. Häruppifrån har man en otrolig utsikt över Rom, man kan bland annat se Pantheon och Piazza Venezia.

I området kring platsen finns också väldigt vacker natur, som turister likväl som folk som bor i Rom kan avnjuta till fots. Naturen runt omkring är lummig och grön. Det tar ett tag att ta sig hit, till fots kan man gå från Trastevere (en stadsdel i västra Rom) men uppförsbacken kan vara ganska jobbig.

Ett tips är att ta taxi upp och sedan ta en lugn och skön promenad ner!