Stadsdelar i Rom

Stadsdelar i Rom, eller kanske snarare områden i centrala Rom, finns det ganska precis 22 stycken av. Läs om dem alla i vår guide till stadsdelar i Rom.

Områden i Rom.

Det finns många fina stadsdelar och områden att besöka när du är i Rom, var och en med sin speciella charm. Vi har samlat dem alla i denna guide tillsammans med info om var och en.

Stadsdelar i Rom – hur funkar det?

Rom är uppdelat på ett liknande sätt som Paris, det vill säga i flera olika stadsdelar och områden. Dessa kallas municipi och sträcker sig mellan siffrorna 1 till 15, naturligtvis oftast utskrivna med romerska siffror. Eftersom att Rom är en riktig storstad kommer inte alla av dessa municipi att vara aktuella för dig som resenär, faktum är att det mer troligt är specifikt ett municipio som är intressant för dig.

Som turist i staden kommer man nämligen främst att befinna sig innanför murarna, det vill säga i Municipio I: Centro Storico. Och precis som namnet avslöjar är Centro Storico Roms historiska municipi. Denna gamla region är fylld till bredden med sevärdheter, såsom exempelvis både Colosseum och Vatikanen, och är det mest romerska av Rom.

Men uppdelningen av staden slutar inte där. Varje municipi är därefter uppdelat i flera olika områden, kallade rioni (områden). Municipio I är därför uppdelat i 22 rioni vilka tillsammans bildar Centro Storico. Dessa rioni är inte att förväxla med quartiere (kvarter) som är en ytterligare uppdelning av staden, men vilken vi inte kommer att gå in på mer den här gången.

Roms områden i Municipio I

Vi har samlat info om alla de tjugotvå rioni som tillsammans bildar Municipio I – och vilka sevärdheter som finns inom varje område. Häng med!

1. Monti

Monti är en stadsdel där man ofta får vara lite för sig själv, visserligen tillsammans med lokalbefolkningen men åtminstone utan alltför många turister.

Här finns många bra trattorior, trevliga uteserveringar och unika butiker. För den vintageintresserade är det här en bra stadsdel att traska runt i.

Monti är faktiskt en av Roms äldsta och bäst bevarade stadsdelar som fortfarande är i bruk idag. Det här området är lite utav Roms konstcentrum och du kan med fördel undersöka både arkitektur och museum när du är här. Missa inte heller Montis pärla: torget Piazza della Madonna dei Monti där både lokalbefolkningen och turister samlas för att hämta andan och för att äta gelato i solen vid 1600-talsfontänen.

2. Trevi

I rione II hittar vi Trevi, området som kanske främst är känt för Fontana di Trevi. Här samlas mängder av turister varje dag för att slänga i ett mynt i den gamla fontänen, uppförd under 1600-talet. Det sägs att om man kastar ett mynt i Trevifontänen kommer man att återvända till Rom en dag.

Det här området är trevligt av flera anledningar, bland annat består det av smala gator där många små stånd med allt från souvenirer till ätbara godsaker är uppställda. Men här finns även flera restauranger och en av Italiens mest kända glassbarer: Il Gelato di San Crispino, vilken ligger knappt två minuter från fontänen.

Någonting man behöver veta om Trevi är att det är riktigt turisttätt, så var beredd på att inte vara ensam.

» Boka biljett till en guidad tur av Roms fontäner och torg, bland annat Fontana di Trevi.

3. Colonna

Området Colonna är istället ett kyrktätt område. Går man här känns det som att man ramlar på en kyrka i vart och vartannat steg. Här finns en del shopping, bland annat high streetvarianter såsom Zara och mer speciella butiker såsom The Disney Store.

Namnet Colonna kommer från Marcus Aureliuskolonnen som du hittar på Piazza Colonna, precis utanför kyrkan Santi Bartolomeo ed Alessandro dei Bergamaschi. I Colonna hittar du även Hadrianustemplet, Il Tempio di Adriano.

4. Campo Marzio

Rione IV är Roms fjärde område och ligger mellan Tibern och en av de stora centralparkerna, Villa Broghese. Sugen på lite shopping i Rom? Då kan vi avslöja att du är på helt rätt ställe. I detta område ligger nämligen något av Roms mest exklusiva shopping med extravaganta butiker såsom Louis Vuitton, Chanel och Hermès Roma.

Men det är egentligen inte shoppingen, om än imponerande, som Campo Marzio är känt för. Det som främst förknippas med detta område är nämligen Spanska trappan. Denna gamla monumentala trappa anspelar på treenigheten och är en av de mest kända viloplatserna i Rom.

Sedan ett tag tillbaka är det förbjudet att sitta i trappan men tro oss när vi säger att den är värd att besöka ändå. Om du har möjlighet att glida förbi Spanska trappan på natten kommer du att få en ännu vackrare syn att minnas från Rom.

» Boka guidad tur av Spanska trappan, Fontana di Trevi och Pantheon.

5. Ponte

Vägg i vägg med rione IV Campo Marzio ligger Roms femte område, Ponte. Området är uppkallat efter den kända gångbron Ponte Sant’Angelo som är en vacker bro med mycket historia och en vacker utsikt över delar av Rom.

Här finns flera trevliga torg, målningar av Raphael och Napoleonmuseet. För det hungriga sällskapet finns det många platser att sätta sig ner på för en bit mat i Ponte.

6. Parione

I rione VI, Parione, kommer du att snubbla på en hel del torg och många restauranger. Bland annat hittar du Piazza Navona med de två fontänerna Fontana del Moro och Fontana del Nettuno, strax utanför kyrkan Sant’Agnese in Agone. Det här är lite av Roms nattlivscentrum med många barer och festglada människor. Det brukar sägas att den festliga atmosfären drar igång runt klockan 23 för att sedan hålla i sig till runt 2 på morgonen.

För den som är intresserad av mat ligger en av Roms mest kända matmarknader här, på Campo de’Fiori. Om du vill testa på att känna en riktigt italiensk atmosfär kan det vara värt att besöka denna matmarknad, bara för att smaka på stämningen.

7. Regola

Roms sjunde område, Regola, stryker längs med Tibern och knyter an till inte mindre än tre broar över Tibern: Ponte Sisto, Ponte Garibaldi och Ponte Giuseppe Mazzini. Här ligger bland annat ett känt konstmuseum som heter Spada Gallery.

8. Sant'Eustachio

Rione VIII, Sant’Eustachio, fungerar lite som en brygga mellan två historiska centrum. På ena sidan ligger Piazza Navona och på andra sidan hittar du Pantheon. Men även inuti området hittar du saker att kika på och göra. Här ligger bland annat Palazzo Giustiniani, Terme di Nerone och den italienska senaten.

9. Pigna

Pigna är ett gammalt område i Rom som är mest omtalat för att vara hem åt en av Roms största sevärdheter. I det här fallet pratar vi om Pantheon som är en av Roms bäst bevarade (och äldsta) byggnader och som därtill sägs vara Roms födelseplats.

Idag fungerar Pantheon som en kyrka men tidigare hade denna sevärdhet både rollen som minnestempel över italienska personligheter och, ännu tidigare, som ett tempel för antika gudar.

Om du råkar vara här i slutet av april bjuder Pantheon på en sällsam ljuseffekt som får hela torget att fyllas med ljus. Det är ett utmärkt sätt att fira in våren på men också Roms födelse, som sägs ha ägt rum precis då. Pantheon är ett måste när du är i Rom men hela Pigna är vackert att strosa runt i.

» Boka biljett till guidad tur av Pantheon.

10. Campitelli

Rione X, Campitelli, är kanske det område som innefattar flest sevärdheter. Detta är mer eller mindre Roms medelpunkt och omfattar bland annat en av Roms viktigaste kullar. Här uppe står exempelvis stadshuset Palazzo Senatorio som restes strax efter år 1530 och som ritades av Michelangelo.

Orkar du ta dig upp för Cordonatas trappsteg kommer du till slut upp till Campidoglio, vilket är en vacker och historisk plats att utforska. Besök gärna de Kapitolinska museerna och kika på Fontana della Dea Roma, som ligger precis framför Palazzo Senatorio. Palazzo Senatorios torn sägs för övrigt ha en av Roms bästa utsikter.

Allt detta är förstås mycket imponerande, men det som Campitelli är mest känt för är bland de två största historiska sevärdheterna i Rom. Vi pratar förstås om Forum Romanum och Palatinen. Är du på väg till eller från Colosseum är de här två självklara utflyktsmål. Besök de antika romarnas Beverly Hills på Palatinen och fascineras av torget Forum Romanum, vilken under en specifik tid i Roms historia var stadens kanske viktigaste plats.

» Boka biljett till guidad tur av Forum Romanum, Palatinen och Colosseum med köföreträde.

11. Sant'Angelo

I Roms elfte rioni hittar vi torg såsom Palazzo Mattei och museum såsom Museo Nazionale Romano Crypya Balbi. Men varför folk tar sig till Sant’Angelo beror bland annat på den gamla sevärdheten Portico d’Ottavia och på Sköldpaddsfontänen, Fontana delle Tartarughe.

Missa inte dessa pärlor när du är i Rom!

12. Ripa

Rioni XII Ripa är ett relativt stort område som bland annat innefattar Tiberön, vilket är den enda ön i Tibern. Tiberön har en fascinerande och lång historia som du bör undersöka om du har tid.

Annars är förstås Circus Maximus det som Ripa är mest känt för. Förutom att en gång i tiden ha rymt närmare 200 000 åskådare var Circus Maximus centrum för kapplöpningar, vilka var lite som dagens bilsporter för romarna. Circus Maximus var dåtidens främsta underhållningsscen och härifrån får man för övrigt en unik vy över Palatinen.

13. Trastevere

Hippt, trendigt och med en bohemisk atmosfär – du kan vara säker på att du hamnat i Trastevere. Detta kaxiga innekvarter kan jämföras med Söder på Stockholm och består av smala kullerstensgator och vackra byggnader. Hit kommer man genom att korsa floden Tibern med Roms stadskärna i ryggen.

Trastevere är trevligt nog inte överbefolkat av turister utan är ett av de lugnare kvarteren i Rom. Här kan du med fördel vandra runt både för att upptäcka det lokala och typiskt italienska samtidigt som du får en andningspaus. Här finns även en hel del uteserveringar och unika butiker. För den musikintresserade finns det en del jazzbarer i detta område.

14. Borgo

Borgo är ett av de mest kända rioni i Rom – men inte under namnet Borgo. Roms 14:e rioni innefattar nämligen Vatikanstaten, en av de mest omtalade platserna i världen och även världens minsta stat. Här kan du utforska allt från påvens privata kvarter i det Sixtinska kapellet till katolicismens heligaste plats, Peterskyrkan.

Glöm inte heller att besöka Vatikanmuseerna och den fina trädgård som finns innanför murarna, Giardini Vaticani. För den som är nyfiken på hur påven är i person talar han inför folket vissa dagar och till dessa händelser kan man köpa biljett.

» Boka biljett till guidad rundtur av Vatikanen, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan med köföreträde.

15. Esquilino

Från katolicismens heliga till någonting helt annat. Rioni XV Esquilino är nämligen mest känt för sina budgethotell och sin centralstation. Esquilino bjuder på butiker med asiatiska och afrikanska influenser och har dessutom en hel del street foodstånd på gatorna.

Men här finns också en av Roms sju största kyrkor, Santa Maria Maggiore, vilket även är en pilgrimsplats.

16. Ludovisi

Rione XVI. Ludovisi, är känt för sina lyxiga hotell och för att innefatta vad som sägs en gång i tiden ha varit Roms vackraste (och dyraste) gata. Via Veneto är inte lika exklusiv idag som den en gång var men det finns mycket att se än idag.

För den som vill sippa på en drink på en uteservering är det här rätt område, här finns nämligen flera exklusiva uteserveringar och extravaganta cocktailbarer, som ofta hör till de flådiga hotellen.

Vackert, dyrt och exklusivt, det är de tre ord som beskriver Ludovisi bäst.

17. Sallustiano

Ännu ett område som är fullt av restauranger och hotell (om än inte lika lyxiga som de i Ludovisi) är rione XVII Sallustiano. Här hittar du allt från billigare trattorior till dyra middagsrestauranger – det är bara att välja!

18. Castro Pretorio

Detta område är en blandning av billigare hak och hippa boutiquehotell och är populärt tack vare sin trendiga atmosfär. Är du sugen på lite art deco är det i det här området du med största sannolikhet kommer att hitta det.

Dessutom finns kyrkan Santa Maria degli Angeli e dei Martiri här, som ju ritades av Michelangelo, och Chiostro di Michelangelo som är ett måste att se om du är i närheten. Glöm inte heller att besöka den omtalade fontänen som står på Piazza della Repubblica, i närheten av kyrkan.

19. Celio

Så har vi kommit till det rioni som omfattar den största av sevärdheter i Rom: Colosseum. Här, i rione XIX Celio, står den historiska arenan stolt placerad bredvid Konstantinbågen i ett av de äldsta kvarteren i Rom.

Colosseums storhet har väl knappast undgått någon. Uppförd för närmare 2000 år sedan är det inte konstigt att detta mäktiga monument är föremål för förundran i böcker, filmer och annan populärkultur om och om igen.

I Celio finns även en hel del trevliga restauranger och en del affärer som vi rekommenderar dig att upptäcka. Du ramlar dessutom med all säkerhet säkert på någon av de vackra parker som är belägna här.

» Boka biljett till guidad rundtur av Colosseum, Forum Romanum och Palatinen med köföreträde.

20. Testaccio

Från antika sevärdheter till modern konst. I rione XX Testaccio finns nämligen främst tre saker: restauranger, en protestantisk kyrkogård och ett galleri för modern konst, Mattatoio. Inom det här området finns vad vissa vill klassa som Roms bästa mat, tack vare variationen och kvaliteten som presenteras.

Om du inte har hunnit bli mätt på historia kan vi rekommendera en snabbvisit till Cestiuspyramiden som ligger i kyrkogårdens östra delar.

Cestiuspyramiden är ett gravmonument som uppfördes för runt 2000 år sedan och är alltså runt samma ålder som Colosseum. Det är imponerande välbevarad och blev uppförd åt den romerska prästen Gaius Cestius Epulonius som dog år 43 före vår tideräkning.

21. San Saba

Rione XXI San Saba består av färre vägar än de andra områdena i Rom men väger upp det hela med flera parker och den historiska sevärdheten Caracallas Termer. Det här området ligger nära Colosseum, Palatinen och Circus Maximus, så när du är klar här kanske du ska kila dit?

22. Prati

Det sista området i Municipio I är rione XXII Prati, som ligger både centralt och har två tunnelbanestationer. Under antiken tjänade det här området som plats för vingårdar och ängsmark men idag består det av hotell, shopping och restauranger. Snett nedanför Prati ligger Vatikanstaten och området Borgo.

Prati blev urbaniserat under slutet på 1800-talet, vilket är mycket senare än större delen av Rom. Detta gör att Prati idag är ett område som är en härlig mix av bostadsområde och område för handel.

Buon viaggio!

(Senast uppdaterad 2020-01-31.)