Stadsdelar i Rom

Rom består av många olika stadsdelar, var och en med sin speciella charm. I centrum finns både det moderna centrat och det historiska centrat. I det moderna centrat ligger många av de finare hotellen, mycket av den bästa shoppingen och även nattlivet finns här.

Här finns mängder av saker att göra och även om det inte är ett lika historiskt och vackert ställe som det historiska centrat, så finns här vackra detaljer ändå. Exempelvis är Trevifontänen ett måste att se, en fontän i barock stil från 1762.

Historiens vingslag hörs och känns mycket tydligt i Roms historiska centrum. Stadsdelen klarade sig undan första och andra världskrigen i princip oskadd, vilket gör det till en sällsam kulturskatt.

Arkitekturen är i huvudsak barock och renässans, storslaget och enastående imponerande. Här finns otroligt mycket att se, som exempelvis den världskända statyn av Neptunus som står på Piazza Navona (Navonatorget).

Pantheon är ett av Roms mest kända byggnadsverk – det stod klart redan cirka 30 år f. kr. Det har använts som tempel åt de romerska gudarna, och sedan 600-talet e. kr. är det en kristen kyrka.

Byggnadsverket i sig är en helt otrolig syn, ett klassiskt antikt tempel med en kupol som känns overkligt stor för sin höga ålder. Mitt i kupolen är det också ett stort hål, vilket är meningen – för så länge sedan var det en nödvändighet för att kupolen inte skulle rasa samman.

Det historiska centrat är verkligen Roms ”gamla stan” med vindlande, smala gator och mysiga kaféer i gathörnen. Här finns bland de bästa, men samtidigt opretentiösa, matställena i Rom. I stadsdelen Colosseo ligger några av de mest kända platserna i Rom – Colosseum, Forum Romana och Forum Augustus.