Piazza Navona

Torget var från början en racingbana för häst och vagn, men idag är Piazza Navona något av Roms bultande hjärta (ett av dem, i varje fall). Här samlas människor, turister som infödda stadsbor, och äter, pratar, skrattar eller bara njuter av att titta på alla andra människor som rör sig här.

Om dagarna är det ett livligt torg, fullt av aktivitet, där man kan få sin aptit mättad eller sin törst släckt. Här finns även en spännande torghandel att besöka och uppleva. På kvällen förvandlas Piazza Navona till ett pulserande landskap med ett riktigt bra nattliv som går igång tidigt och tar slut sent.

Mitt på torget står en egyptisk obelisk, ovanpå en fontän som har det något högtravande namnet de fyra flodernas fontän. Precis som den obelisk som står på Piazza del Popolo så stod denna från början på Circus Maximus.

Här på torget finns, som på de flesta andra romerska torg, fontäner. Det är en mycket speciell plats, med väldigt vacker arkitektur och vackra skulpturer – till och med gatlyktorna är konstverk i sig själva!

Torget är mycket gammalt, det stod klart redan år 86 e. kr., det var kejsar Domitian som lät bygga platsen. En av de vackraste monumenten på hela torget ligger i den norra delen. Det är en fontän, Fontana di Nettuno – Neptunus fontän.

Fontänen är en skulptur som föreställer Neptunus när han slåss mot ett vildsint havsmonster. Den stod klar år 1878 – ett av de hundratals små men sevärda monument som Rom bjuder på.