Piazza del Popolo

Piazza del Popolo är ett torg i Rom som där bland annat kyrkan Santa Maria del Popolo. Kyrkan är känd för att ha figurerat i Dan Browns bok, Änglar och Demoner.

På torget ligger också en egyptisk obelisk (en slags spira), som är runt 36 meter hög om man räknar med själva basen för spiran. Obelisken togs till Rom år 10 f. kr. på order av kejsar Augustus, och den stod från början på Circus Maximus. Den kom till Piazza del Popolo år 1589.

Det finns fyra mindre fontäner vid basen av obelisken, var och en föreställer ett lejon och de förhöjer den mäktiga känslan som obelisken inger. Det är ett mycket imponerande byggnadsverk, perfekt för ett gruppfoto vid foten av obelisken!

Vid torget löper även en gammal mur som för var gränsen för antikens Rom. Det finns även en staty av en sfinx, som är ännu en hänvisning till egyptisk arkitektur och kultur.

Det var arkitekten Giuseppe Valadier som år 1816 designade torget. Påven Alexander VI begravdes i kyrkan Santa Maria del Popolo. Arkitekturen runt om och på torget är väldigt spännande att se, och mycket minnesvärd.

En av Roms många akvedukter försåg torget med vatten, och flera fontäner och bassänger uppfördes här. Fontänerna här är mycket vackra och uttrycksfulla. I flera hundra år var torget en plats för allmänna avrättningar, den sista tog plats år 1826.