Sevärdheter

Det finns så mycket sevärdheter i Rom att det behövs flera böcker för att beskriva allt. Här finns Vatikanen som är en stat i staten så att säga, med sina fantastiska byggnader i form av St Peterskyrkan, Petersplatsen och mängder med museer.

Peterskyrkan i sig är ett storverk och ses av många som kyrkans kyrka nummer ett i flera bemärkelser. Nuvarande byggnad, som ersatte en äldre kyrka, byggdes år 1626. Den viktigaste graven i anslutning till kyrkan är Petrusgraven.

Tillbaka till Roms centrum igen så visar de sevärdheter som finns i staden att det här verkligen varit Världens centrum. Den största symbolen för Rom lär vara Forum Romanum, där shoppingen en gång i tiden stod i centrum och där demokratins hjärta låg i Romarriket.

Colosseum är ett annat mycket viktigt symboliskt minne av tider som varit. Byggnaden avslöjar Roms också så blodiga historia, med gladiatorspel och skådespel för att få folkets gunst. Colosseum byggdes år 72 e Kr.

Pantheon är ett gammalt tempel för avgudadyrkan för romarnas egna gudar, men transformerades till kristen kyrka när kristendomen tog över. Det räddade själva byggnaden från att rivas, vilket glädjer besökare än idag. Både den odödlige konstnären Raphael och Italiens allra första kung Vittorio Emanuele II har begravts här.

Även under stan finns mycket att se. De antika katakomberna är delvis tillgängliga för turister och här finns över en halv miljon gravar gömda. Guidade turer leder dig rätt. Gå inte in där ensam, det finns över tre mil katakomber att gå vilse i.