Museum i Rom

Egentligen är stora delar av Rom som ett enda stort museum. Här tar de historiska landmärkena aldrig slut. Men det finns också mer strukturerade museum att gå in i, både i Rom och i Vatikanen. Tänk bara på att kolla in öppettiderna, och att vara sedligt klädd.

Palazzo Barberini har en av Italiens mest intressanta konstsamlingar. Det är pompöst och spännande att ta sig runt i detta museum. Konstupplevelsen är total i detta barockpalats. Galleria borghese är ett museum som likt Palazzo Barberini ligger inhyst i en helt magnifik byggnad.

Bara golvmosaiken i denna byggnad är värd besöket. Här finns även målningar av Rubens, Bernini, Cranach och den store Raphael att beundra på väggarna.

De kapitolinska museerna ligger på Capitolium i Rom inhyst i tre olika palats som restes under medeltiden. Här hålls faktiskt fortfarande politiska möten. Utställningarna på museerna rör arkeologiska frågor med en enorm mängd fantastiska artefakter från människans historiska resa.

Vatikanmuseerna är en hel grupp av museer som har en imponerande samling konst i form av målningar, skulpturer och gobelänger som de gärna visar upp för allmänheten. En del av museerna består av det smått fantastiska Sixtinska Kapellet, ett museum för modern kristen konst och ett antal museer för klassisk konst.

Det här är en fantastisk resa i den kristna historien och konsten. Sista söndagen i varje månad är det fri entré till Vatikanmuseerna vilket brukar ge enorma köer.