Palatinen (Palatino) i Rom – romarnas Beverly Hills

Palatinen gömmer lämningar av en hel kejsarstad där trädgårdar, bibliotek och gallerier var en del av vardagen. Besök romarnas motsvarighet till Beverly Hills och vandra i kejsares fotspår.

palatinen palatino i rom

Rom består av sju kullar och precis som att Vatikanen både står på och är en kulle, är också Palatinen det. Sevärdheten ligger vid Forum Romanum och Colosseum och är bland annat ett antikt bostadsområde som på den tiden hade hög status. Det vill säga, här bodde de som betydde någonting i Rom, bland annat kejsare.

En plats för palats

Man tror att Palatinen grundades år 753 före vår tideräkning tack vare att kullen var ett säkert val för invånarna. Höjden gav nämligen bosättarna fördel vid eventuella angrepp. Men det under romartiden som sevärdheten fick sin kända status.

Byggnaderna som uppfördes på kullen ingick snart i det byggnadskomplex som också var kejsarens palats och Palatinen fick en luxuös status. Faktum är att svenskans ord palats antagligen kommer från platsens namn: Palatinen. Man kan säga att Palatinen var lite som om man slog ihop Drottningholm och Östermalm idag, bara de finaste och rikaste bosatte sig här.

När kejsar Augustus slog sig ner på platsen blev området än mer exploaterat. Massor av välbärgade, kända och inflytelserika medborgare flyttade hit. Allt var naturligtvis extravagant – bara det finaste dög. Stora mängder marmor användes bland annat vid byggnationen av området.

Men det var inte bara bostadshus som fanns här. Det ska även ha funnits bibliotek, basilikor, trädgårdar, gallerier och till och med en stadio. Det kanske är svårt att föreställa sig när man promenerar bland ruinerna men det är just därför en guidad tur är så bra att utnyttja.

Experten kan peka ut sevärdhetens olika höjdpunkter och allt du behöver göra är att glida med och njuta, och kanske på sin höjd ställa några frågor.

» Boka biljett till guidad tur av Palatinen med köföreträde.

Ett hett tips för att få en vacker och unik vy över sevärdheten är att stå på andra sidan av Circus Maximus och blicka ut över ruinerna. Circus Maximus var en stor underhållningsscen, när det begav sig, och var bland annat plats för häst och vagnkapplöpningar. De var något av dåtidens bilsporter – och mycket populära.

Roms födelse

Man brukar säga att Palatinen är platsen på vilken Rom föddes. Kullen var lätt att försvara och det gick att bygga stadiga byggnader på den. Under lång tid i Roms historia tjänade Palatinen som en viktig plats i riket tillsammans med Forum Romanum och andra kända inrättningar.

Efter en omfattande brand år 64 skadades många av byggnaderna och kejsar Nero bestämde sig för att göra något åt saken. På order av honom byggdes därför ett nytt palatskomplex upp, Domus Aurea, som bredde ut sig från Palatinen till Esquilinen (en annan av Roms kullar).

Tack vare att Roms allra mäktigaste människor bodde på Palatinen blev det ett maktens centrum. Här bodde bara de som betydde någonting – och som hade någonting att säga om romarrikets framtid.

» Boka biljett till Palatinen (ej guidad tur) med prioritetsinträde.

Från järnålder till vingård

Trots att Palatinen mest är känt för att under lång tid ha varit hem åt romarrikets elit finns det även något annat som sticker ut med denna antika plats.

Palatinen har lång historia. Etablerad redan på järnåldern – tack vare att kullen var så lätt att försvara – har platsen varit en central del av civilisationen under många år. Men efter att Palatinen slutat vara bebodd permanent förföll byggnaderna över tid, av naturliga skäl.

Under renässansen var italienarna inte sena på att utnyttja den bördiga jorden runt och i Palatinen. Trogen kullens kejserliga natur var det aristokratin i landet som kom att äga Palatinen. Och när de väl skrivit på kontraktet var det flera av dem som byggde stora trädgårdar och, faktiskt, vingårdar.

Det finns fortfarande kvar spår av denna tid på kullens topp – fråga efter Horti Farnesiani. Flera av de viktigaste artefakterna från aristokraternas renässansvillor finns utställda på utställningarna i Palatinens museum.

Besöka Palatinen i Rom

Trots att stora delar av Palatinen ligger i ruiner är det fortfarande en häftig stad att besöka. Vi rekommenderar dig att du avsätter åtminstone några timmar för att undersöka området.

Hur tar jag mig till Palatinen?

Att ta sig till Palatinen är lika lätt som att ta sig till Colosseum, vilket är väldigt lätt eftersom de ligger precis bredvid varandra. Följ strömmen till Colosseum och vik av till Palatinen.

Om du är en bussperson och gärna åker med buss är det linjerna 51, 75, 81, 85, 87 eller 117 du ska sikta in dig på. Gå av på hållplats Colosseo.

För den riktigt semestriga resenären finns också möjlighet att åka med spårvagn. Vagnen du letar efter är spårvagn nummer 3.

Det smidigaste sättet att ta sig runt i Rom är dock att åka tunnelbana. Då är det linje B som gäller och hållplatsen heter, precis som för bussen, Colosseo.

Glöm inte museet

Palatinen är en underbar plats att gå runt i bara för att insupa den antika atmosfären och utforska ruinerna av gamla byggnader och bostadshus. Men precis som vi nämnde tidigare innehåller Palatinen även en annan hemlighet: museet.

Det är förhållandevis okänt men innehåller några riktiga höjdpunkter. Palatinens museum gör besöket komplett, så se till att gå dit.

Vilka öppettider gäller för Palatinen?

Palatinen har öppet alla dagar mellan klockan 09.00 på morgonen till klockan 15.30 på eftermiddagen, med några få undantag.

Sevärdheten är stängd mellan 25 december till 1 januari och även månadens första söndag.

Köpa biljetter till Palatinen

För att besöka Palatinen i Rom behöver du införskaffa en biljett. Det gör du enklast och smidigast genom att boka över nätet och det finns flera alternativ.

Om du vill strosa runt på egen hand och inte är sugen på en rundtur finns det självklart möjlighet att bara köpa inträdesbiljett, naturligtvis med köföreträde:

» Boka inträdesbiljett till Palatinen med köföreträde.

Men för den som vill få ut det mesta av upplevelsen finns en uppsjö av guidade turer att utnyttja. Vad sägs om en med en guide som också är expert i romersk historia exempelvis? Med den här rundturen får du dessutom en guidad tur av både Colosseum och Forum Romanum i samma paket.

» Boka biljett till guidad tur av Palatinen, Colosseum och Forum Romanum med expertguide.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns. Dessutom erbjuder de ofta fri avbokning av biljetten, om du skulle få förhinder. Men kika gärna en gång extra för att se vad som gäller för just din biljett.

(Senast uppdaterad 2020-01-16.)