Palatinen (Palatino) i Rom

Palatino,  eller Palatinen på svenska, är Roms födelseplats. Det är en av de sju kullarna som finns i Rom, och cirka år 753 f. kr. anlades den första bebyggelsen här.

Höjden var ett självklart val för de första invånarna, eftersom det var en farlig värld och en höjd är alltid lättare att försvara mot angrepp utifrån. De rikaste och finaste familjerna bosatte sig här så småningom och lät bygga stora och vackra palats.

När kejsar Augustus bosatte sig här så blev området ännu mer exploaterat. Massor av rika, kända och inflytelserika medborgare flyttade hit. Här fanns allt som ett litet samhälle kunde behöva, en stadion för invånarna, vackra trädgårdar, bibliotek med mera.

Allting var naturligtvis otroligt skickligt gjort, bara det finaste dög – stora mängder marmor användes vid byggnationen av området. Kejsar Tiberius hade ett palats här, som idag bara är ruiner – Påven Paul IIIs sonson, Kardinal France lät bygga en botanisk trädgård på platsen.

En annan sevärdhet vid kullen är det kända Circus Maximus, som ligger mellan Palatino och Aventine (en annan av de sju kullarna). Detta var en stor underhållningsscen där olika underhållningsformer kom och gick.

Det mest populära och historiskt välkända som skedde här var de många häst och vagn-kapplöpningarna som utspelade sig här. De var något av dåtidens bilsporter, och mycket populära.

Det finns inte så mycket kvar av platsen, tyvärr – men man kan fortfarande se den gräsbevuxna plätten där en gång mäktiga vagnar drogs av ädla hästar till publikens nöje.

Palatino 00184 Rom, Italien