Italienska drycker

När italienska drycker kommer upp till diskussion så är det först och främst vin och kaffe man tänker på. Och det är inte konstigt, Italien är det land i världen som producerar mest vin.

Det finns 20 olika vindistrikt i Italien, vart och ett med sina egna distinkta metoder och tillvägagångssätt. Vintillverkningen i Italien är till och med äldre än det gamla romarriket.

Redan de första grekiska nybyggarna och även etruskerna började flera hundra år innan romarriket såg dagens ljus att odla vin i sina vingårdar, på mark som idag ligger i Italien.

I Italien är vin religion, i lika stor utsträckning som kaffe. Kaffet i Italien är ganska olikt vårt i Sverige. Caffè, som italienarna kallar sitt kaffe, kallar vi i Sverige espresso. Det är gjort på samma bönor som vanligt kaffe, men de rostas mycket hårdare – så att de blir nästan svarta.

Det är ofta blandningar av olika bönor. En vanlig missuppfattning är att eftersom espresson är mycket skarpare i smaken så innehåller det mer koffein än vanligt kaffe. Detta är inte sant, tvärtom.

Det finns några varianter på drycken – caffè macchiato som är espresso toppad med lite skummad mjölk eller mjölkskum. Ristretto är gjord med mindre vatten och alltså något starkare. En anna känd variant är cappuccino, som är lika delar espresso och ångad mjölk. Denna dricks oftast på morgonen, det anses ofint att beställa den efter kl 11 på dagen.