Spanska trappan – en oas i Rom

Spanska trappan är en trappkonstruktion som ligger i centrala Rom. Här har den stått sedan år 1725 och drar åt sig besökare från hela världen, tack vare sin passande position och vackra utformning. Missa inte detta när du är i Rom!

Spanska trappan i rom.

Spanska trappan har länge varit en självklar plats för turister och den lokala befolkningen att sätta sig och hämta andan på. Tack vare sin breda struktur, många trappsteg och centrala position är monumentet en oas i det röriga, ljudliga Rom.

Tyvärr säger en ny lag, sedan augusti år 2019, att man inte får sitta på monumentet. Trappan fortsätter likväl att vara en bra plats att landa på, innan du ger dig ut på Roms gator igen.

» Boka biljett till guidad rundtur av Spanska trappan, Fontana di Trevi och Pantheon.

Ospansk spansk trappa

Den Spanska trappan är inte så spansk som man kan tro. Den byggdes nämligen av pengar som skänktes från Frankrikes kung och godkändes av den dåvarande påven. Ingenting spanskt över det alltså.

Du kommer aldrig höra fransmän eller italienare kalla trappan för Spanska trappan (på italienska heter den exempelvis Scalinata della Santissima Trinità dei Monti) men anledningen till att vi gör det är mycket enkel: Torget nedanför den monumentala trappan heter nämligen Piazza di Spagna, alltså det spanska torget.

Det spanska torget har i sin tur fått sitt namn tack vare den spanska ambassaden som ligger i närheten.

» Boka biljett till en guidad tur av Spanska trappan, Fontana di Trevi och Pantheon.

1700-talstrappa med båtfontän

Spanska trappan är byggd i tre etapper och sammanlagt är den 138 trappsteg lång. Trapploppet anspelar på treenigheten, vilket antagligen beror på kyrkan som står på torget ovanför. Vid trappans fot finns en dräneringsplattform, vilken ligger gömd och något upphöjd.

Trappan ligger mellan två torg: Piazza di Spagna och kyrktorget Piazza Trinità dei Monti, varav det senare är anledningen till trappans italienska namn. Sluttningen mellan de två torgen skapade de perfekta förutsättningarna för att bygga en trappa av denna typ och storlek.

Rom består av flera kullar och Spanska trappan ligger på en av dem: Pincios. Andra kända kullar i Rom är förstås den som Vatikanen står på och Palatinen, som ligger vid Forum Romanum och Colosseum.

» Boka biljett till en guidad tur för hela familjen med Spanska trappan och gelato.

Pietro Bernin är mannen som konstruerade fontänen man kan beskåda i botten av trappan. Den blev färdigställd år 1629 och är därmed äldre än trappan i sig. Fontänen heter Fontana della Baracaccia och blev uppförd till minne av den båt som gick på grund vid Pincio, när Tibern översvämmades år 1598.

Fontänens namn betyder ungefär värdelös båt och om man tittar nära kan man se att fontänen är utformad just som en översvämmad båt. På tal om Spanska trappan och fontäner finns det en guidad tur som tar dig till både den här sevärdheten och till några av Roms mest imponerande fontäner (bland annat till Fontana di trevi).

» Boka biljett till en guidad tur av fontäner och torg i Rom.

Roms bästa (exklusiva) shopping

Spanska trappan är ett vackert utflyktsmål. Husen runtomkring trappan tillsammans med torget nedanför utgör en unikt vacker vy i Rom.

Men en annan anledning till Spanska trappans popularitet har ingenting med utsikt att göra. Här finns nämligen en del av Roms bästa shopping. Hit kommer besökare från hela världen för att uppdatera sina garderober och skohyllor.

För att shoppa här bör din budget vara väl tilltagen. Här ligger nämligen några av de dyraste och mest exklusiva affärerna och butikerna i hela Rom. Butikerna här fokuserar på märkeskläder, extravaganta väskor och skor – men självklart också en hel del andra saker.

Besöka Spanska trappan

För att besöka Spanska trappan behöver du varken biljett eller guide – men upplevelsen kan förhöjas med det senare. Tänk på att man inte längre får sitta på trappstegen. Den som känner sig våghalsig och sätter sig ner ändå riskerar böter på upp till 400 euro.

Känner du dig äventyrlig kan vi istället rekommendera en Segwaytur runt Rom (antingen på dagen eller kvällen) där Spanska trappan ingår.

» Boka biljett till tur med Segway runt Rom på dagen eller på kvällen.

Hit kommer du enklast genom att tunnelbanan, då är det linje A, MEA, du ska åka med. Hållplatsen där du ska hoppa av heter bekvämt nog Spagna. Vill du istället åka med buss finns det bland annat en hållplats som heter Trinita’ Dei Monti och hit går linje 119.

» Boka biljett till en 5-timmars vandringstur runt Rom till bland annat Spanska trappan.

(Senast uppdaterad 2020-01-23.)