Spanska trappan – upplev Rom steg för steg

Spanska trappan är en trappkonstruktion i centrala Rom. Här har den stått sedan år 1725 och lockar besökare från hela världen, tack vare sin passande position och vackra utformning. Ett måste när du är i Rom. [Uppdaterad 2022-05-09]

Spanska trappan i rom.

Spanska trappan har länge varit en självklar plats för både besökare och den lokala befolkningen att sätta sig och hämta andan på. Tack vare sin breda struktur, många trappsteg och centrala position är monumentet en oas i det röriga, ljudliga Rom.

Tyvärr säger en ny lag, sedan augusti 2019, att man inte får sitta på monumentet. Trappan fortsätter likväl att vara en fin plats att besöka, innan du ger dig ut på Roms gator igen.

» Boka guidad rundtur med Spanska trappan och Fontana di Trevi

Spanskan trappan är ganska ospansk

Trappan är inte så spansk som man kan tro. Den byggdes nämligen av pengar som skänktes från Frankrikes kung och godkändes av den dåvarande påven. Ingenting spanskt över det alltså.

Du kommer aldrig höra fransmän eller italienare kalla trappan för Spanska trappan (på italienska heter den exempelvis Scalinata della Santissima Trinità dei Monti) men anledningen till att vi gör det är mycket enkel: Torget nedanför den monumentala trappan heter nämligen Piazza di Spagna, alltså det spanska torget.

Det spanska torget har i sin tur fått sitt namn tack vare att den spanska ambassaden som ligger i närheten.

» Boka guidad rundtur med Spanska trappan och Fontana di Trevi

1700-tals-trappa med båtfontän

Spanska trappan är byggd i tre etapper och sammanlagt är den 138 trappsteg lång. Trapploppet anspelar på treenigheten, vilket antagligen beror på kyrkan som står på torget ovanför. Vid trappans fot finns en dräneringsplattform, vilken ligger gömd och något upphöjd.

Trappan ligger mellan två torg: Piazza di Spagna och kyrktorget Piazza Trinità dei Monti, varav det senare är anledningen till trappans italienska namn. Sluttningen mellan de två torgen skapade de perfekta förutsättningarna för att bygga en trappa av denna typ och storlek.

Rom består av flera kullar och Spanska trappan ligger på en av dem: Pincios. Andra kända kullar i Rom är förstås den som Vatikanen står på och Palatinen, som ligger vid Forum Romanum och Colosseum.

» Boka en guidad tur i skymningen, till Roms sevärdheter

Pietro Bernin är mannen som konstruerade fontänen man kan beskåda i botten av trappan. Den blev färdigställd år 1629 och är därmed äldre än trappan i sig.

Fontänen heter Fontana della Baracaccia och blev uppförd till minne av den båt som gick på grund vid Pincio när Tibern översvämmades år 1598.

Fontänens namn betyder ungefär värdelös båt och om man tittar nära kan man se att fontänen är utformad just som en översvämmad båt.

På tal om Spanska trappan och fontäner finns det en guidad tur som tar dig till både den här sevärdheten och till några av Roms mest imponerande fontäner (bland annat till Fontana di trevi).

» Boka guidad rundtur med Spanska trappan och Fontana di Trevi

Roms bästa (exklusiva) shopping

Spanska trappan är ett vackert utflyktsmål. Husen runtomkring trappan tillsammans med torget nedanför utgör en unikt vacker vy i Rom.

Men en annan anledning till trappans popularitet har ingenting med utsikt att göra. Här finns nämligen en del av Roms bästa shopping. Hit kommer besökare från hela världen för att uppdatera sina garderober och skohyllor.

För att shoppa här bör din budget vara väl tilltagen. Här ligger nämligen några av de dyraste och mest exklusiva affärerna och butikerna i hela Rom. Butikerna fokuserar på märkeskläder, extravaganta väskor och skor – men självklart också en hel del andra saker.

Besöka Spanska trappan

För att besöka Spanska trappan behöver du varken biljett eller guide – men upplevelsen kan förhöjas med det senare. Tänk på att man alltså inte längre får sitta på trappstegen. Den som känner sig våghalsig och sätter sig ner ändå riskerar böter på upp till 400 euro.

Känner du dig äventyrlig kan vi istället rekommendera en Segwaytur runt Rom (antingen på dagen eller kvällen) där Spanska trappan ingår:

» Boka biljett till tur med Segway till Roms bästa sevärdheter

Hit kommer du enklast genom att tunnelbanan, då är det linje A, MEA, du ska åka med. Hållplatsen där du ska hoppa av heter bekvämt nog Spagna. Vill du istället åka med buss finns det bland annat en hållplats som heter Trinita’ Dei Monti och hit går linje 119.

Fler tips på populära guidade som bland annat tar er till Spanska trappan finns här: