Spanska trappan

Spanska trappan är inte så spanskt som man kan tro – den byggdes av pengar som skänktes från Frankrikes kung och den stod klar år 1723. Varken italienarna eller fransmännen kallar trappan för Spanska trappan, men torget nedanför heter Piazza di Spagna (spanska torget).

Spanska trappan är i sig ett vackert och sevärt utflyktsmål, husen runt om och även torget nedanför är otroligt vackert.

Trappan är byggd i tre etapper, och sammanlagt är den 138 trappsteg lång. Den store mästaren Berninis far, Pietro Bernin, ritade en fontän som står nedanför trappan. Fontänen heter Fontana della Barcaccia och är faktiskt äldre än trappan – den färdigställdes år 1629.

Tibern översvämmades år 1598, och fontänen är en symbol för en båt som gick på grund vid Pincio – Barcaccia betyder ungefär ”värdelös båt”.

Spanska trappan ligger mellan Piazza di Spagna och Piazza Trinità dei Monti, på en av Pincios sluttningar – Pincio är en av Roms kullar men inte en av de sju mest kända, eftersom Pincio ligger utanför det antika Roms stadsgräns.

Spanska trappan är inte bara en väldigt vacker plats med trevliga saker att titta på, i området ligger dessutom delar av Roms absolut bästa shopping. Hit kommer besökare från hela världen, men det är inte ett ställe att rekommendera till vem som helst.

Här ligger några av de dyraste och mest exklusiva affärerna och butikerna i hela Rom, och här säljs väldigt många märkeskläder, väskor och skor – och massor av andra saker också.