Weekend i Rom

Många säger att Rom inte görs på en helg, men varför inte göra ett försök?

Rom är en av Europas äldsta städer och grundades 753 f.Kr. Under sin storhetstid sträckte sig det romerska riket över större delen av Europa, norra Afrika och en bit in i Asien. Lämningar och minnesmärken kan man hitta lite var stans i detta område men i Rom är allt samlat i en kokande het kulturgryta. Ännu idag är Rom en viktig kulturstad och politiskt centrum.

Inom Roms stadsgräns hittar man Vatikanen som är en helt egen stat med eget styre. Vatikanen är den romersk-katolska kyrkans säte och här är det påven som är högst upp i hierarkin. En bit utanför Vatikanen kan man hitta Colosseum. Här slogs gladiatorer mot lejon, soldater och mot varandra under åskådarnas jubel. Idag är endast få delar av den förut så storslagna teatern kvar, men trots det är den väl värd att se.

Pantheon är en av de riktigt gamla byggnaderna som fortfarande idag är i bruk. När det uppfördes 120 e.Kr. var det ett tempel där man kunde tillbe gudarna. Idag används Pantheon som kyrka och är öppen för allmänheten. Det en gång storslagna templet har förlorat sin forna glans med vackra målningar och rik inredning, men fortfarande idag kan man finna bitar av det som en gång var.

Forum Romanum är en av världens viktigaste arkeologiska skatter. På området togs många viktiga beslut angående inrikespolitik och handel. Efter rikets fall fick området förfalla men idag är Forum Romanum en av världens största turistattraktioner. Som du märker finns det en hel del historia att kika på.

Är du inte ute efter att trängas med alla de andra turisterna på dessa klassiska turistmål eller du har kanske redan varit där så kan du besöka något av de många museer, Palats eller kyrkor som är öppna för allmänheten.

Rom är också den grönaste staden i Europa tack vara alla sina parker. Världens största park, Appia Antikas park, sträcker sig från Colosseum till Ciampino och är full av monument. Vill du bara spendera dagen i vacker omgivning så kan du göra det här.

Rom är även något för den idrottsintresserade. Fotboll är den största sporten i området och lag som Lazio och Roma har sina hemma arenor i Rom.

Rom erbjuder något för alla och oberoende vad just du brinner för så kan du lätt hålla dig sysselsatt under semestern. Så även om du inte gör Rom på en helg så gör ett tappert försök och kom tillbaka en annan gång och se resten.