Mat och dryck i Rom

Italien bär några av de finaste mattraditionerna i världen. För den italienska maten bygger inte på enbart en tradition, utan från tjugo olika regioners traditioner. I Rom går det att ta del av både den lokala och andra regioners maträtter.

Det är nästan svårt att hitta en restaurang som inte serverar utsökt mat i staden, även om det givetvis finns en del turistfällor också. Många restauranger må se något anspråkslösa ut, men serverar fantastisk mat. Bordsbeställning behövs mest på helgerna, då traditionen i Rom handlar om att äta när man är hungrig.

De italienska restaurangerna ger ofta en tydlig prisinformation för besökaren redan vid ingången. Köken håller ofta öppet till sent och många tillbringar flera timmar till att inta en måltid. Först kommer antipaston eller primin, det som är förrätt. Det är vanligt med kallskuret i olika former, friterade rätter alternativt sallader som förrätter.

Pasta är också en vanlig förrätt, och inte som här en huvudrätt. Varmrätten går under begreppet secondi och tillbehören kallas för contorni. Dessa beställs ofta separat. Bland huvudrätterna syns ofta lamm i området runt Rom. Det är även vanligt med fisk. Desserten är en dolce eller en frutta, och är ofta ganska avancerade och mycket kaloririka efterrätter.

Bland dryckerna är det vinet som är det dominerande. Italien är en av världens största vinländer och har en stolt tradition. Vinerna varierar för varje region och alla har de sin särart och smak. Prova gärna de lokala specialiteterna.

En annan stor specialitet är kaffet som intas vid alla måltider, inte minst frukosten. Italienarna älskar sitt kaffe och det är en viktig del av dagens njutningar. ”Un caffe” är det grundläggande och betyder helt enkelt en espresso.