Information och fakta om Rom

Rom var på sin storhetstid en av de viktigaste städerna i hela den då kända världen. Sedan dess har inte så mycket förändrats, Rom är fortfarande ett centrum för kulturell, social och ekonomisk utveckling.

Staden har 2,7 miljoner invånare och den har funnits sedan cirka år 753 f. kr. – traditionen hävdar att Rom grundades den 21 april år 753 f. kr. av bröderna Romulus och Remus. Rom har ett smeknamn, den Eviga Staden, och det är inte helt oförtjänt.

Staden har kvar mycket av arkitekturen från långt bak i tiden, stadskärnan består till stor del av byggnader från renässansen och barocken. Den historiska stadskärnan är utsedd till världsarv och är skyddad av UNESCO.

Rom ligger i Lazioregionen i centrala Italien. Floden Tiber rinner förbi här. Klimatet i Rom är precis så härligt som man kan föreställa sig, med typiskt Medelhavsklimat. Även om själva stadskärnan inte ligger vid havet så sträcker sig staden ända ned till kusten, så Rom är definitivt en bra badort ovanpå allt annat.

När man reser till Rom så är det en bra idé att försöka att inte se ut som en turist – det är turister som bedragare och väskryckare ger sig på.

Skulle någon rycka ifrån dig din väska eller försöka ta din plånbok, ropa direkt på hjälp. ”Aiuto, al ladro!” betyder ”hjälp, en tjuv!” vilket gör att folk runt om kommer att reagera – och det är sällan speciellt vänligt mot en tjuv. Om det går illa och du ändå blir rånad eller bestulen, sök upp en polisstation direkt och anmäl brottet.

Detta är viktigt inte bara för att få fast förövaren, utan också för att kunna få ut hjälp av försäkringarna. De flesta poliser i Rom är bra och hjälper gärna folk, även utländska turister.