Bra att veta om Rom

Rom är precis som alla andra större städer hem till mängder av ficktjuvar och bedragare. Det finns en del enkla knep för att undvika dessa. Ett känt lurendrejeriknep som kan stöttas på är att personer utger sig för att vara poliser eller tullpoliser av något slag, och påstå att de ska beslagta drogpengar som du har på dig.

En polis eller tullmedarbetare har alltid legitimation på sig som identifierar dem som myndighetspersoner – ber du om legitimation måste de visa den.

För att undvika ficktjuvar, försök att alltid hålla koll på varandra om ni reser i grupp. Ha plånböcker i innerfickor eller liknande, helst aldrig i en väska. Undvik stora folkmassor om möjligt och undvik helst de turisttäta områdena – gå hellre en omväg om det inte är dit ni ska.

Rom är hur som helst en väldigt säker stad, jämfört med många andra lika stora städer. Risken för att bli utsatt för exempelvis våld eller hot är inte speciellt stor.

Italienarna är ett väldigt trevligt folk, som är vana vid turister och besök från utlandet över lag. De har stort tålamod med främlingar och hjälper gärna till. De är dock noga med respekt – det är viktigt för dem.

Om man exempelvis går in i någon eller råkar slå till någon med sin väska, så är det viktigt att man säger förlåt. Även om det bara är att man ropar ursäkta över axeln (eller mi scusi på italienska), så uppskattas det. Precis som i Sverige så anses det fint och artigt att resa sig för äldre på bussen.

Den svenska ambassaden ligger i Rom på Piazza de Rio de Janeiro 3. Hit kan man vända sig med olika problem, som att exempelvis ha tappat bort passet.